Volledig scherm
Sinds het begin van het onderzoek blokkeerde Facebook al zo'n 400 apps omdat die niet op de juiste manier met data zouden omgaan. © EPA

Facebook blokkeert app die mogelijk data van 4 miljoen gebruikers deelde

Facebook heeft opnieuw een app geblokkeerd die mogelijk misbruik heeft gemaakt van de data van zo'n 4 miljoen gebruikers. Dat meldt het bedrijf vandaag op zijn blog. Het gaat om de app myPersonality, die informatie verzamelde over de geestelijke gesteldheid van Facebookgebruikers.

Het lek kwam aan het licht in het kader van het onderzoek dat Facebook momenteel doet naar gekoppelde apps. Daarbij werd ontdekt dat de myPersonality app informatie deelde met onderzoekers van de universiteit van Cambridge en met bedrijven, terwijl er van databescherming amper sprake was.

De app was met name populair in de periode vóór 2012. Facebook stelt gebruikers waarvan mogelijk data gelekt is persoonlijk op de hoogte. Er is volgens Facebook geen bewijs dat er privé-informatie van vrienden is verzameld door de bewuste app.

Cambridge Analytica

Het is niet de eerste keer dat blijkt dat er via een externe app gegevens van Facebookgebruikers zijn gelekt. In maart van dit jaar werd ontdekt dat een andere app, genaamd thisisyourdigitallife, gegevens van gebruikers en hun vrienden verzamelde en die doorspeelde naar een bedrijf met de naam Cambridge Analytica. 

Die gegevens werden vervolgens gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump en pro-brexitcampagnes. CEO Mark Zuckerberg moest zich daarvoor zowel in Amerika als in Brussel verantwoorden

Naar aanleiding van het schandaal besloot Facebook een onderzoek in te stellen naar alle met Facebook gekoppelde apps. Sinds de start van dat onderzoek zijn er al meer dan 400 apps geblokkeerd vanwege vermoedens dat die niet op de juiste manier omgaan met de data van gebruikers.