Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Een op twaalf Nederlanders is slachtoffer van cybercrime

Een op de twaalf Nederlanders is vorig jaar slachtoffer geworden van digitale criminaliteit. Dat zijn ruim 1,2 miljoen mensen. Vooral tieners en jongvolwassenen werden de dupe van cybercrime, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de politie. Volgens het onderzoek waren mannen net zo vaak slachtoffer als vrouwen.

Het bleek vooral om zogeheten vermogensdelicten te gaan. Die overkwamen 1 op de 20 mensen. Ze werden bijvoorbeeld opgelicht toen ze online iets wilden kopen, iemand slaagde erin geld van een rekening te halen of ze trapten in een nepfactuur en raakten zo geld kwijt. Ook gijzelsoftware wordt hiertoe gerekend. Een op de vijftig Nederlanders werd slachtoffer van hacken; iemand logde in op hun e-mail-, Facebook- of Twitteraccount of op een van hun apparaten.

Verreweg de meeste slachtoffers stapten niet naar de politie. Ze dachten dat het niet zou helpen, dat het niet belangrijk genoeg was of dat het helemaal niet kon. De politie wil het daarom gemakkelijker maken om aangifte te doen. ,,Dat doen we bijvoorbeeld door internetaangifte voor veelvoorkomende vormen van digitale criminaliteit mogelijk te maken”, zegt Theo van der Plas, die bij de politie verantwoordelijk is voor de strijd tegen cybercrime.

  1. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
    Video

    Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

    Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.