‘Duizelingwekkende’ camera-app van Nederlander wint Apple-prijs

De camera-app Spectre van onder meer de Nederlandse ontwerper Sebastiaan de With heeft van Apple de prijs gekregen voor beste iPhone-app van 2019. De app maakt het onder meer mogelijk mensen van foto’s te halen door plaatjes te maken met een lange belichtingstijd.

De With maakt de app met ontwikkelaar Ben Sandofsky en Apple noemt de app een ‘duizelingwekkende hoeveelheid technologie om iedereen foto’s met lange sluitertijd te laten maken’. Spectre gebruikt de lange sluitertijd om bijvoorbeeld lichtportretten te maken of grote hoeveelheden voorbijgangers van je foto te halen. De With en Sandofsky maken ook Halide, een andere krachtige app om foto’s te maken met iPhones.

De sluitertijd geeft aan hoelang de beeldsensor van de camera (in dit geval de iPhone) wordt blootgesteld aan het licht van de omgeving. Door het kiezen van een hele lange sluitertijd, vervallen alle bewegende objecten in je foto. Zo kan je bijvoorbeeld een druk plein fotograferen, zonder dat er honderden toeristen op de foto staan.

Apple heeft per apparaat één app gekozen om in het zonnetje te zetten. Voor de iPad is dat Flow by Moleskine, een teken-app. Op de Mac gaat het om opmaakprogramma Affinity Publisher. Apple reikt de prijzen voor de beste app jaarlijks uit. Vorig jaar ging de iPhone-prijs naar teken-app Procreate Pocket. 

Wekelijks de nieuwste recensies, beste koopjes en het laatste nieuws over de wereld van tech in jouw mail? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Volledig scherm
Foto ter illustratie © REUTERS
 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.