Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie
Wetenschappers zijn erin geslaagd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat een dodelijke variant van een superbacterie kan doden.
Antibiotica doden bacteriën, maar de laatste tijd zijn er steeds meer bacteriën die resistent zijn geworden voor de bestaande geneesmiddelen. Daardoor zijn ze potentieel dodelijk. Per jaar zouden meer dan een miljoen mensen overlijden als gevolg van die resistentie.
Het onderzoek van de Canadese en Amerikaanse wetenschappers spitst zich toe op een van de meest problematische bacteriën: Acinetobacter baumannii, een bacterie die wonden kan infecteren en longontsteking kan veroorzaken. Het is een van de drie bacteriën die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden omschreven als ‘superbacteriën’ en een kritieke dreiging vormen, met name in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. De bacterie kan overleven op oppervlakten.
Dokter Jonathan Stokes, van de Canadese McMaster University, omschrijft in gesprek met de BBC de bacterie als ‘publieke vijand nummer één’.
Experimenteel antibioticum ‘abaucin’
Dankzij AI kunnen artsen duizenden potentiële chemicaliën reduceren tot een handvol, die in een laboratorium werden getest. Het resultaat is een experimenteel antibioticum, beter bekend als ‘abaucin’. Er zijn nog verdere testen nodig alvorens het gebruikt kan worden als geneesmiddel. Dat is mogelijk pas tegen 2030.
Het onderzoek is opnieuw een bewijs dat kunstmatige intelligentie de ontdekking van nieuwe geneesmiddelen revolutionair kan versnellen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het internationale tijdschrift Nature Chemical Biology.
Hoe verder met AI?
Intussen willen de Europese Commissie en Google met andere techbedrijven vrijwillige afspraken maken over het gebruik van kunstmatige intelligentie. Die moeten voorkomen dat de baanbrekende technologie ontspoort zolang er nog aan Europese regels wordt gewerkt.
Verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton sprak de topman van Alphabet, het moederbedrijf van Google, woensdag over AI. Alphabet-baas Sundar Pichai en Breton ‘zijn overeengekomen dat we het ons niet kunnen veroorloven te wachten tot de AI-verordening van kracht wordt‘, twitterde Breton na afloop. Ze spraken af voordien ‘met AI-ontwikkelaars samen te werken om al tot een AI-pact op vrijwillige basis te komen‘.
De commissie hoopt haar voorstellen voor Europese AI-regels nog voor het eind van het jaar goedgekeurd te krijgen. Het Europees Parlement en de EU-landen moeten er nog mee instemmen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerikaanse staat Montana neemt wet aan die downloaden TikTok verbiedt
-
Musk zet oud plan van Twitter door: inactieve accounts worden verwijderd
Twitteraccounts die al enkele jaren inactief zijn, zullen worden verwijderd. Dat heeft Elon Musk maandag aangekondigd. ,,We verwijderen accounts die al jaren niet meer actief zijn, dus je zult waarschijnlijk je abonneebestand zien dalen’’, waarschuwde de baas van het sociale netwerk in een tweet. -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
PREMIUMexperts bezorgd
‘Wulpse vrouwen’ op sociale media zijn oplichters en lastig te bestrijden: dit kun je zelf doen
Een enorme hoeveelheid nepaccounts met schunnige en erotische inhoud overspoelt de sociale media. Instanties waarschuwen ouders en scholen om kinderen te beschermen tegen deze zogeheten ‘seksbots’. Blind vertrouwen op nieuwe Europese wetgeving is onverstandig, zeggen deskundigen. ,,Die internetlui zijn zó snel, zo geraffineerd. Daar komen we niet meer van af.” -
Sociale Verzekeringsbank krijgt privacyboete van 150.000 euro
De Sociale Verzekeringsbank moet een boete van 150.000 euro betalen omdat de instelling de privacy van ontvangers van uitkeringen niet goed genoeg heeft beschermd. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bepaald na een klacht van een persoon van wie informatie over de uitkering via de telefonische helpdesk uitlekte naar iemand anders.
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
-
-
-
Kinderen uitgelachen en uitgescholden in Fortnite, aantal meldingen Kindertelefoon stijgt
Kinderen maken steeds vaker melding van pesterijen en oplichting in videogames zoals Fortnite, Roblox en Minecraft. Ook krijgen ze veelvuldig te maken met ‘shockerende, gewelddadige of ongewenste content’. De Kindertelefoon meldt dat het aantal telefoontjes hierover bijna is verdrievoudigd, zegt directeur Roline de Wilde. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?