Volledig scherm
© ANP XTRA

‘Don’t Stand So Close to Me’: luistergedrag op Spotify veranderd door coronacrisis

Sinds een groot deel van de wereldbevolking vooral thuis zit en aan social distancing doet, zijn volgens Spotify opmerkelijke veranderingen in ons luistergedrag waar te nemen. De streamingdienst baseert zich op onderzoek onder zijn klanten wereldwijd.

Zo is het aantal kook- en huiselijke playlists flink gestegen. Dat wijst er volgens Spotify op dat mensen vooral bezig zijn met hun dagelijkse leven binnenshuis. Podcasts over wellness en meditatie worden ook meer beluisterd. En ook het maken van gemeenschappelijke playlists neemt een vlucht.

Spotify-luisteraars delen ook meer muzieklijstjes op sociale media dan normaal, waarschijnlijk om op deze manier contact te leggen met vrienden en volgers.

Rustiger

Kiest u vooral voor het stevigere muziekwerk nu u aan huis gekluisterd bent? Dan bent u in de minderheid. Tracks die mensen aan hun playlists toevoegen, zijn nu vaker rustiger van aard: meer akoestisch, minder dansbaar, dynamisch en up-tempo dan tot voor kort. De muziek is bovendien vaker instrumentaal in plaats van met zang of rap. 

Thuis muziek luisteren? Check onze keuzes voor de beste draadloze oortjes onder de 200 euro.

En er is een toename in 'thematische' streams te zien. Zo werd Don't Stand So Close to Me van The Police de afgelopen weken 135 procent meer gestreamd, als aansporing om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. 

Samen zingen op het balkon

In Spanje en Italië werd via Spotify veel meer geluisterd via naar de liedjes die de mensen op hun balkons zongen om elkaar een hart onder de riem te steken. Zo werd bijvoorbeeld het nummer Abbracciame van Andrea Sannino op 13 maart acht keer vaker gestreamd dan voor de coronacrisis.

(Lees verder onder de foto)

Sting, Andy Summers en Stewart Copeland van The Police tijdens hun afscheidsconcert in New York in 2008.
Volledig scherm
Sting, Andy Summers en Stewart Copeland van The Police tijdens hun afscheidsconcert in New York in 2008. © AP

Virtuele shows

Verder wordt er vooral muziek geluisterd via vaste apparaten, doordat er veel minder mensen onderweg zijn voor werk of studie: computers, televisies, smart speakers en game-consoles.

Nu liveconcerten en tours op grote schaal zijn afgelast of uitgesteld, zijn veel artiesten virtueel gaan optreden via livestreams. Zij zien na afloop dat hun fans na deze shows nog meer muziek van hen willen horen, een fenomeen dat zich ook voordoet na fysieke concerten.

  1. Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
    VIDEO

    Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-net­werk

    De stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.