Volledig scherm
© Tweakers

Dit zijn de beste televisies voor zo’n 600 euro

Beste koopEen televisie kopen kan een regelrechte hel zijn voor veel kopers. Wat zijn nou al die functies? En welke formaten moet je hebben? Eerder deze week gaven we al wat tips voor het aankoopproces. Vandaag kijken we naar de beste budget-televisies, uitgezocht door de experts van Tweakers.

We hebben wat prijs betreft een gemiddelde willen nemen en dus hebben we gekozen voor om en nabij de 600 euro. Daarnaast wilden we dat de te testen modellen bij relatief veel webshops beschikbaar waren en daarmee vielen oudere modellen dus af. Ook hebben we als eis gesteld dat alle televisies geschikt zijn voor hdr-weergave, een techniek die de beeldkwaliteit ten goede komt. We zijn ons ervan bewust dat we in deze prijsklasse geen al te hoge verwachtingen van de hdr-weergave mogen hebben, maar veel mensen zullen het toch prettig vinden dat in elk geval de mogelijkheid aanwezig is.

Onze favoriet: Samsung 50RU7170

Volledig scherm
Samsung © Samsung

Waarom je ons kan vertrouwen

AD Tech baseert zich altijd op de testresultaten van het professionele testlab van Tweakers en Hardware Info. Hier werken twaalf mensen fulltime aan het op professionele, wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseren, testen en vergelijken van producten. Onze tests zijn gebaseerd op de bevindingen van dit onderzoek. Fabrikanten laten regelmatig en graag hun producten door ons testen, maar let wel: wij worden nooit betaald voor de resultaten.

Als je op zoek bent naar een nieuwe tv met een gemiddelde beeldmaat voor een redelijke prijs, dan zit je eigenlijk met alle televisies uit dit overzicht wel goed. Zolang je geen al te hoge verwachtingen hebt, want op alle geteste televisies is wel wat aan te merken. Zo kunnen ze allemaal hdr-beelden weergeven, maar als je echt wilt genieten van hdr, kun je maar beter doorsparen voor een oled-tv.

Verder hebben alle fabrikanten bezuinigd op onderdelen om deze redelijk grote televisies voor een concurrerende prijs te kunnen aanbieden. Zo hebben ze geen van alle echt goed geluid; vooral de Sony klinkt erg schel en onprettig. Ook de Philips klinkt wat blikkerig, maar gelukkig niet zo schel als de Sony. De LG klinkt een heel stuk beter en is goed verstaanbaar. De Samsung klinkt het beste van de vier, maar heeft een zeer beperkt maximaal volume.

De Philips heeft als enige een handige draaivoet en is voorzien van Ambilight. Je krijgt er ook een mooie, bijpassende afstandbediening bij met microfoon, die helaas slecht afleesbare knoppen heeft. Bij Sony krijg je een zeer duidelijke en prettige afstandsbediening, en zijn de kijkhoeken bovendien goed. De LG laat zich het prettigst bedienen dankzij webOS en de Magic Remote. Alle televisies zijn geschikt om op te gamen, maar LG en Samsung vormen op dit vlak de top dankzij een zeer lage inputlag.

Toch kan er maar één de beste zijn en dat is in dit geval de Samsung. De beeldkwaliteit is, ondanks de matige kijkhoeken, de beste uit de test doordat de kleurweergave in de fabriek zeer nauwkeurig is afgesteld. Ook biedt het va-beeldpaneel het hoogste contrast uit de test. Tel daarbij op dat de buitenlandse RU7172-variant ook nog eens voor het minste geld te vinden is en we hebben een winnaar.

Alternatieven

Sony KD-49XG7096

Volledig scherm
© Sony

+ Weinig inputlag
+ Mooie afstandsbediening
+ Prima kleurweergave
- Contrast
- Geluidskwaliteit

Philips 50PUS7304

Volledig scherm
© Philips

+ Contrast
+ Kleurweergave
+ Inputlag
- Geluidskwaliteit
- Kijkhoeken

LG 49M8200PLA

Volledig scherm
© LG

+ Inputlag
+ Afstandsbediening
+ Bouwkwaliteit
- Contrast
- Kijkhoeken

  1. Ernstig beveiligingslek in Internet Explorer: Microsoft komt pas volgende maand met oplossing

    Ernstig beveili­gings­lek in Internet Explorer: Microsoft komt pas volgende maand met oplossing

    Technologiereus Microsoft heeft vandaag toegegeven dat er een ernstig beveiligingslek zit in de jongste versies van de eigen browser Internet Explorer. Het bedrijf erkent dat er een softewarefoutje in het programma is geslopen dat komt bij Windows 7 en latere edities. Hoewel hackers door het lekje computergebuikers kunnen misleiden met spontaan openende websites en gevaarlijke e-maillinkjes, zegt Microsoft pas begin volgende maand met een oplossing te zullen komen.