Dit weten we al over de iPhone 13
Traditiegetrouw kondigt Apple in september een nieuwe iPhone aan. Wat weten we al over de iPhone 13, die in 2021 moet verschijnen? We zetten de geruchten op een rij.
Onderstaande overzicht is gebaseerd op analisten, ingewijden en goed ingevoerde journalisten die het vaker bij het rechte eind hadden bij de komst van nieuwe iPhone-functies. Officieel heeft Apple namelijk nog niks bekendgemaakt.
Een iets kleinere kin
Het ontwerp van de iPhone 13 is vermoedelijk grotendeels gelijk aan de iPhone 12, met een paar kleine verschillen. Dat moet bijvoorbeeld te zien zijn bij de ‘nodge’ boven het scherm, waar de selfiecamera en luidspreker in zitten verwerkt: die wordt iets dunner, waardoor er meer ruimte overblijft voor het scherm.
Daarmee zou Apple bij het ontwerp van zijn schermen blijven. Concurrenten pakken het anders aan: zo heeft Samsung bijvoorbeeld een gaatje voor de camera in het scherm geperforeerd.
Scherm staat altijd aan
Apple zou voor het eerst een zogeheten always-on-scherm gebruiken. Staat de telefoon op standby, dan wordt er op het beeld nog wel wat basisinformatie getoond. Denk bijvoorbeeld aan een klok met de tijd of de huidige temperatuur buiten.
Die technologie kan alsnog vrij energiezuinig werken. iPhones gebruiken sinds de iPhone X oledschermen, waarvan delen van het scherm los geactiveerd kunnen worden.
120 beeldjes per seconde
De iPhone 13 wordt mogelijk ook voorzien van een sneller beeldscherm, dat met 120 beeldjes per seconde ververst kan worden. Al moeten apps of games dit wel ondersteunen voor het goed werkt.
Door zoveel beeldjes per seconde te laten zien, lijkt het scherm vloeiender te bewegen als je bijvoorbeeld naar beneden navigeert.
Terugkeer van de vingerafdrukscanner
Ingewijden vermoeden al lange tijd dat met de iPhone 13 de vingerafdrukscanner zal terugkeren. Die vervangt dan niet de gezichtsscanner die nu wordt gebruikt, maar zit geïntegreerd als tweede optie voor extra beveiliging.
Het is nog de vraag vaan die vingerlezer komt te zitten. Het zou kunnen in de powerknop aan de zijkant, zoals nu ook gebeurt bij de meest recente iPad Air. Ook zou Apple kunnen kiezen de scanner onder het scherm te integreren, zoals bij veel moderne Android-telefoons
Stabielere camera
Het moet met de iPhone 13 makkelijker worden om een scherpe, onbewogen foto te maken. Dat is te danken aan een camerasensor die als het ware in de telefoon zweeft, waardoor hij meebeweegt met de trillingen van jouw handen.
Ook zou de telefoon een nieuwe, betere ultragroothoekcamera achterop krijgen.
Drie of vier toestellen in september
Het is nog onduidelijk hoeveel modellen de iPhone 13 krijgt. Het kan zijn dat we een herhaling van vorig jaar zien en vier telefoons worden onthuld:
iPhone 3
iPhone 13 Mini
iPhone 13 Pro
iPhone 13 Pro Max
Er is ook een vrij grote kans dat het mini-model wordt geschrapt, en er dus drie nieuwe iPhones komen. De iPhone 12 verkoopt volgens marktanalisten zeer ondermaats.
We zullen het hoogstwaarschijnlijk ontdekken in september, wanneer Apple traditiegetrouw zijn nieuwe telefoons uit de doeken doet. Het evenement zal waarschijnlijk ergens rond eind augustus worden onthuld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drie tips om je oude tablet een tweede leven te geven
Zo’n tablet is in eerste instantie hartstikke handig, maar ze worden ook langzamer naarmate ze ouder worden en zwaardere software moet gebruiken. Maar geen paniek: zelfs dan zijn er nieuwe bestemmingen voor je gadget te verzinnen. We zetten er drie op een rij. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Hack bij KLM en Air France: gegevens frequente reizigers mogelijk op straat
KLM en Air France zijn afgelopen week getroffen door een hack van de ledenlijst voor het regelmatigereizigersprogramma Flying Blue. Bij de hack kunnen persoons- en reisgegevens buitgemaakt zijn, waarschuwen beide maatschappijen. -
Uren geen Teams, Outlook en Office 365 door storing Microsoft, ook problemen bij Nederlandse overheden
Microsoft kampte sinds vanmorgen ongeveer 08.00 uur met een flinke storing in de online diensten van Office 365. Wereldwijd konden bedrijven lastig opstarten en in Nederland hadden onder meer ook de Tweede Kamer en gemeenten er last van. Na 13.30 uur meldde het techbedrijf dat de problemen opgelost zouden moeten zijn. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
De beste smartphone voor hooguit 350 euro
Op zoek naar een smartphone, maar wil je niet meteen tegen de 1000 euro betalen voor een redelijk toestel? Samen met de redactie van Tweakers selecteren we de beste modellen van hooguit 350 euro. -
-
-
Met een e-reader op vakantie? Hier moet je op letten
Wie tijdens de vakantie veel boeken wil lezen, hoeft allang geen stapel boeken meer in de auto te stoppen. Slechts één e-reader vol met je geplande leeskost is genoeg. Als je overweegt er één te halen, zijn hier vijf dingen om op te letten bij de aankoop. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?