Dit is waarom jij waarschijnlijk de hype rondom professioneel gamen hebt gemist

E-sports doen het goed in veel verschillende landen, maar in Nederland valt het succes nog wat tegen. Althans, gekeken naar de internationale aandacht, het publiek en de deelnemers die de Nederlandse toernooien trekken. Mogelijk dat de komst naar Nederland van DreamHack, een internationaal digitaal festival met zeer veel aanzien, daar verandering in brengt.

Volgens e-sports-deskundige Ward Geene ligt het gebrek aan succes niet aan de hoeveelheid evenementen in Nederland. ESL op Bright Day, Firstlook, Gamekings, Kayzr League, Tweakers Gaming Live zijn een paar namen van Nederlandse competities die hem zo te binnen schieten. Men zou dan denken dat op z’n minst een of twee van die toernooien echt aanslaan, met een groot publiek, veel competitie en aanhoudende sponsoren. Immers, e-sports zijn geen niche-vermaak meer. Toch?

Maar zo ver is het nog niet in Nederland. ,,Dat we zo veel verschillende evenementen hebben, dat is juist versnippering. Het klinkt misschien vervelend, maar ik denk dat de Nederlandse e-sports-scene in zijn geheel meer kans zou maken als een paar van die evenementen zouden verdwijnen”, stelt Geene. ,,Het zit ons natuurlijk ook een beetje in de inborst. Lokale partijen die zeggen ‘we zetten zelf wel iets op’, in plaats van dat er in groter verband iets opgezet wordt dat op internationaal niveau kan concurreren. Dubbel lastig is dat het Nederlandse publiek dat schijnbaar ook niet echt erg vindt, we houden wel van e-sports, maar vinden het niet erg om naar events in het buitenland te kijken, in het Engels gesproken. Dat helpt niet mee.”

Volledig scherm
© Marco De Swart

Oplossingen

Ward Geene
Volledig scherm
Ward Geene © Jeroen Weimar

In potentie is de oplossing voor dit probleem er al. Dit weekend wordt DreamHack gehouden in Ahoy Rotterdam. Dat is al een van de grootste ‘Digitale Festivals’, toernooi incluis, ter wereld. ,,In potentie wordt dit in een klap het beste gaming-evenement van Nederland. Zelfs de internetverbinding is goed.”

Wat voor kansen biedt DreamHack? De hoop is dat sponsoren enthousiast blijven voor een evenement als DreamHack. Op het moment dat zij aan boord blijven, dan komt er hopelijk, in de woorden van Geene, ‘een overkoepelende structuur voor e-sports in Nederland’, die ervoor zorgt dat toekomstige evenementen beter georganiseerd zijn en daardoor het Nederlandse momentum beter vast kunnen houden.

Als DreamHack dan naar Nederland komt, zou je denken dat het goed zit, maar ook dat is nog niet zeker. ,,Vorig jaar hadden we Tweakers Gaming Live, dat grotendeels dezelfde inhoud had als DreamHack nu: een expo, toernooien en een lanparty. Maar dat evenement is er dit jaar ook niet meer. Het was te lokaal en kwam daarom niet van de grond. In potentie was het erg goed, maar er waren gewoon te veel lege stoelen bij de toernooien.”

Toekomst

Mogelijk wordt de toekomst van de Nederlandse professionele gamingscene dus bepaald door het succes, of gebrek daaraan, van DreamHack in Nederland. ,,In potentie is DreamHack het beste gaming-evenement van Nederland‘’, dat staat voor Geene vast. Het van origine Zweedse digitale festival biedt toernooien in de games CS:GO en Dota 2 met prijzenpotten van respectievelijk 100.000 en 250.000 dollar. Daarnaast is er een 48 uur durende lanparty met razendsnelle verbinding, zijn er bekende streamers aanwezig, worden er cosplaykampioenschappen gehouden en meer.

Quote

In potentie is DreamHack het beste gamingeve­ne­ment van Nederland

Hoewel DreamHack naar Nederland halen op papier dus een doorbraak moet zijn, is Ward er nog niet stellig over. ,,Het is ook een cultuurkwestie, denk ik. Nederland is bijvoorbeeld een enorm muziekland. We lopen over van de muziekevenementen, die het ook op internationaal niveau enorm goed doen. Denk aan een ADE. Waarom is Nederland goed in muziek en Duitsland bijvoorbeeld niet? Cultuur.” Of de Nederlandse cultuur werkelijk niet goed past bij e-sports-evenementen, dat gaat dit weekend wellicht leren.

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.