Dit doet een warme zomerdag met je smartphone-accu
Dagelijks beroepen we ons op de apparatuur om ons heen, ongeacht regen of zonneschijn. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat weersomstandigheden precies voor gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je smartphone? We vragen een batterij-expert om te achterhalen wat een bloedhete zomerdag met de accu in je broekzak doet.
De invloed van temperatuur op hedendaagse technologie is een complexe kwestie. De meeste computerchips presteren bijvoorbeeld beter in de kou, maar die vuistregel gaat niet op voor alle uiteenlopende componenten. Om een wirwar van verschillende wisselwerkingen te beperken, kijken we vandaag alleen naar de invloed van warm weer op de batterij van je gadgets.
Batterijen zijn net mensen
Batterijen, zoals die in je smartphone, zijn elektrochemische dragers voor stroom. Elektriciteit wordt aan de hand van een chemisch proces opgeslagen, om later weer vrijgegeven te worden. Temperatuur speelt ook een rol bij de effectiviteit.
,,Batterijen zijn net mensen”, zegt Henk Jan Bergveld, deeltijdhoogleraar Electrical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven. ,,Ze werken het beste bij kamertemperatuur: liever niet te koud of te warm.” Bergveld spreekt daarbij ook uit ervaring; bij chipbedrijf NXP Semiconductors is hij werkzaam als accu-expert.
,,Kijk je naar batterijverbruik in warmere omstandigheden, dan zie je twee dingen gebeuren”, legt Bergveld uit. ,,Allereerst: de elektrochemische reacties verlopen bij hogere temperaturen makkelijker. De accu kan met verminderde weerstand ontladen worden.” In die zin is warm weer juist goed voor het rendement van de accu. Maar het mes snijdt aan twee kanten.
Rendement versus levensduur
Minder wensbare verschijnselen worden net zo goed versneld door hogere temperaturen. Bergveld: ,,Zo is er bijvoorbeeld zelfontlading. Wanneer je een volle batterij op de plank laat liggen, zonder actief te zijn, dan loopt deze geleidelijk leeg. Ook dat proces verloopt sneller naarmate de temperatuur stijgt.” Stroom is dus makkelijker uit een warme accu te halen, maar door de warmte sijpelt het ook sneller weg.
De crux zit in het minimale verschil in zelfontlading. Volgens Bergveld is dat typisch ,,een paar procent per maand” bij kamertemperatuur. Bij warm weer zou dat proces significant versnellen, al is die leegloop voor veel smartphone-gebruikers amper merkbaar. De meeste smartphones zijn immers binnen twee dagen uitgeput, gezien ze vrijwel voortdurend in gebruik zijn.
Bergveld merkt daarbij op dat andere, lastiger meetbare processen van grotere invloed zijn. Het verouderen van een batterij verloopt ook sneller bij voortdurend gebruik (of opslag) in warmere omstandigheden. In gebruiksscenario’s is het verschil lastig kwantitatief te maken, maar Bergveld verzekert dat de veroudering bij accu’s die warm opgeslagen snel kan gaan.
Op zoek naar een nieuwe smartphone voor de zomervakantie? BestGetest zet de beste smartphones van 2022 op een rijtje.
Smeltende smartphones
Uiteraard is er ook zoiets als simpelweg veel te warm, ongeacht opslag of gebruik. Tussen kamertemperatuur en 50° Celsius presteren moderne batterijen naar behoren, maar daarboven zakt de efficiëntie en versnelt veroudering weer. Een telefoon die voortdurend aan de lader ligt — waardoor warmte gegenereerd wordt — slijt ook sneller.
,,Als je veel laadt in warme omstandigheden, dan is dat al helemaal slecht voor je batterij”, stipt Bergveld aan. Hoeveel dat precies scheelt in percentages, is door de vele uiteenlopende gebruiksfactoren echter lastig te berekenen.
Bij extreem hoge temperaturen schakelen moderne smartphones hun accu geheel uit. Hier is sprake van een veiligheidsschakelaar, die voorkomt dat schadelijke chemische reacties plaatsvinden in de accu. Gaat die hendel niet tijdig om, dan kunnen kettingreacties van thermische processen plaatsvinden — ook wel ‘thermal runaway’ genoemd — waardoor apparaten deels weg kunnen smelten.
Bergveld benadrukt het belang van die noodknap. ,,De accu is toch vaak het gevaarlijkste component van je telefoon. Het gros van de lithium-ion batterijen wil liever niet boven de 50° Celsius zitten, terwijl een zwarte telefoon in de zon gemakkelijk over die grens schiet.” In die gevallen valt een telefoon dus geheel uit. Om überhaupt weer op te starten, dient eerst de temperatuur van de accu voldoende afgenomen te zijn.
Hoe houd ik mijn telefoon intact met het warme weer?
Wat zijn dan de optimale omstandigheden voor accu’s? Bergveld bestempelt zijn advies als een dooddoener: ,,Gematigdheid is wat je wil. Batterijen werken net boven kamertemperatuur optimaal, maar maak het gewoon niet te warm of koud.” Ook voortdurende laadsessies worden, zeker in de warme zon, afgeraden.
Mocht het dan toch te heet oplopen, dan kun je volgens Bergveld de telefoon zelfs even in de koelkast stoppen. ,,Dat kan. Als je een batterij in de koelkast legt en er even niets mee doet, verminder je de zelfontlading en veroudering.”
Bergveld geeft ook daarvan wederom een kanttekening. ,,Je moet de telefoon niet te koel willen gebruiken; dan is de weerstand binnen de accu juist heel hoog, waardoor de spanning weer inzakt.” Koele omgevingen verdienen daarom vooral de voorkeur voor (langdurige) opslag van accu’s, niet zo zeer actief gebruik.
Voor dag-tot-dag-telefoongebruik boeken accu’s eigenlijk het hele jaar door dus lekker cliché op kamertemperatuur het beste rendement. Batterijen zijn wat dat betreft net mensen.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 9 juli 2021.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Dubbele contacten op je smartphone? Zo los je het eenvoudig op
Door de jaren heen heb je waarschijnlijk een hoop contacten verzameld via verschillende accounts en op je simkaart. De kans is groot dat je hier en daar een dubbele in de lijst ziet staan. Die hoef je niet één voor één te wissen: met onderstaande tips ruim je deze in één keer op. -
Met een e-reader op vakantie? Hier moet je op letten
Wie tijdens de vakantie veel boeken wil lezen, hoeft allang geen stapel boeken meer in de auto te stoppen. Slechts één e-reader vol met je geplande leeskost is genoeg. Als je overweegt er één te halen, zijn hier vijf dingen om op te letten bij de aankoop. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
Na chaos CL-finale hoopt Franse regering bij Spelen in Parijs op videobewaking met kunstmatige intelligentie
Met de chaos rond de Champions League-finale in Parijs nog vers in het geheugen, hoopt de Franse regering voor de komende Olympische Spelen in diezelfde stad op videobewaking met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De Franse Senaat nam het voorstel dinsdag aan, maar tegenstanders vrezen een ‘Trojaans paard’ dat na de Spelen niet meer zal verdwijnen en de fundamentele rechten van burgers verder aantast. -
-
-
Musk zegt sorry tegen ontslagen medewerker die hij publiek belachelijk maakte: ‘Hij overweegt te blijven’
Elon Musk heeft excuses aangeboden aan een gehandicapte medewerker van Twitter die werd ontslagen nadat hij direct aan de topman had gevraagd of hij nog een baan had. Musk had onder meer gespot met de handicap van de man en zegt nu verkeerd ingelicht te zijn. -
Zo gebruik je FaceTime met je iPhone-loze vrienden
Maak je vaak gebruik van FaceTime, maar beschikken je vrienden niet allemaal over een iPhone? Geen probleem: facetimen kan nu ook zonder Apple-telefoon. Tenminste, zolang de starter van het gesprek er wél een heeft.