Deze smartphone-camera kan door plastic heen kijken (en nee, het werkt niet met kleren)

De kleurenfiltercamera van de OnePlus 8 Pro heeft een opvallende eigenschap die de fabrikant zelf niet heeft genoemd: het blijkt mogelijk om met de camera door dun plastic heen te kijken.

De kleurenfiltercamera kijkt onder meer bij afstandsbedieningen en toetsenborden in sommige gevallen door de behuizing heen. Het viel enkele gebruikers van de OnePlus ook al op. Bij een afstandsbediening zie je de batterijen en de mechanische onderdelen zitten. Bij een Apple TV-kastje zie je zo door de matzwarte behuizing heen. En nee, de camera kan niet door kleren heen kijken.

Hoe dat kan? Het lijkt erop dat de camera geen of een beperkte infraroodfilter heeft; normale smartphonecamera’s en andere camera’s hebben dat wel. Daardoor is de binnenkant van apparaten te zien, want infraroodlicht gaat door veel plastic heen. Ook sommige vloeibare stoffen zoals cola en wijn lijken transparant te worden met de kleurenfiltercamera.

Een echte functie heeft het natuurlijk niet, maar het is wel interessant om wat apparaten er bij te pakken om de binnenkant te bekijken.

Infraroodcamera

OnePlus is lang niet de enige die een ‘infraroodcamera’ op zijn smartphone zet. Veel toepassingen voor 3d-gezichtsontgrendeling als Face ID van Apple werken met infraroodcamera’s. OnePlus is wel de enige die een kleurenfiltercamera voor fotografie op zijn toestel heeft. Maakt dat de camera goed? Je leest het in review van de OnePlus 8 Pro.

OnePlus 8.
Volledig scherm
OnePlus 8. © Tweakers
  1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”