Volledig scherm
© Benny Proot

Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemeester liet zich vangen

Een camera met kentekenherkenning in het Belgische Brugge heeft het voorbije jaar voor 437.000 euro aan boetes bij elkaar geflitst, omgerekend zo'n 1300 euro per uur. De burgemeester van Brugge, die zelf ook geflitst werd bij het ongeoorloofd inrijden van de straat waar de camera boven hangt, denkt dat er snel gekeken moet worden naar betere manieren om automobilisten te waarschuwen voor het inrijverbod.

Sinds eind vorig jaar registreert een slimme camera aan het begin van winkelstraten autobestuurders die - op autoluwe dagen - tóch de straat inrijden. Alleen lijkt de camera net iets té goed te werken. Maar liefst 7549 chauffeurs vlogen al op de bon in Brugge. 

Telkens ging het om bestuurders die het verbodsbord negeerden tijdens de autoluwe momenten op zaterdag en andere shopdagen tussen 13.00 en 18.00 uur. Dat er mogelijk een gebrek is aan waarschuwingen op de route, bewijst de burgemeester van Brugge zelf. Dirk De fauw liet zich zelf ook al eens vangen door de camera en kreeg een boete van 58 euro. 

Volledig scherm
Het verkeersbord dat de situatie moet aangeven is té weinig. © Benny Proot

Extra signalisatie

Het totaalbedrag aan boetes door de camera staat momenteel op 437.000 euro, omgerekend zo’n 1300 euro per uur dat de camera dienst doet. Politie en stadsbestuur beseffen dat er iets moet veranderen omdat het vaak niet om bestuurders gaat die moedwillig het verbodsbord negeren, maar het simpelweg niet zien. ,,Het verbaast me niet dat zoveel mensen beboet worden”, reageert De fauw. ,,Sommigen volgen gewoon de auto voor hen. Het grote aantal boetes toont aan dat mensen niet met opzet de regels overtreden maar vaak niet op de hoogte zijn van de autoluwe momenten.” 

Als je eenmaal het Concertgebouw in de stad voorbijrijdt, waar nu de borden aan de kant van de weg staan, word je verplicht de bewuste straat in te rijden en is er geen weg meer terug. ,,We onderzoeken de mogelijkheid om een elektronisch waarschuwingsbord te plaatsen ter hoogte van het Concertgebouw”, bevestigt een politiewoordvoerster. ,,De komende kerstperiode zullen we ook via sociale media extra aandacht vestigen op de verkeerssituatie.”

Volledig scherm
Het verkeersbord dat de situatie moet aangeven is te weinig en staat op ‘gewone dagen’ omgedraaid. © Benny Proot
Volledig scherm
© Benny Proot
 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.