Volledig scherm
© Sonos

Deze gratis update maakt van je Sonos-speaker een smarthome-assistent

Binnenkort kun je ook naar een draadloze Sonos-speaker ‘Ok Google’ roepen om iets gedaan te krijgen. Sonos integreert namelijk binnenkort ook de digitale assistent Google Assistant in zijn speakers. Hiermee verander je je Sonos-speaker praktisch gezien in een zelfstandige smarthome-speaker.

Door de update wordt een aparte slimme speaker als Google Home of de Amazon Echo Dot eigenlijk overbodig. Met Google Assistant kun je spraakgestuurde opdrachten geven om bijvoorbeeld muziek af te spelen of het licht in je kamer te dimmen. Amazon Alexa is eenzelfde soort systeem. Deze zat al geïntegreerd in de apparatuur van de luidsprekerfabrikant. De update werd vorige week al aangekondigd, maar nu is er meer bekend over de beschikbaarheid.

Vanaf juli

Vanaf vandaag zijn de bedieningsmogelijkheden van Google Assistant al beschikbaar op Sonos in de Verenigde Staten. In Nederland is de gratis software-update vanaf juli beschikbaar. Zo kunnen Sonos-gebruikers nog deze zomer het zonnescherm en andere smarthome-apparaten met hun stem bedienen. De updates zijn alleen van toepassing op de modellen One en Beam, die een geïntegreerde microfoon hebben. 

Meerdere spraakassistenten in één systeem

De slimme thuisassistent van Amazon, Alexa, was al beschikbaar op de speakers. Met de nieuwe update ondersteunt Sonos als enige producent meerdere spraakassistenten in één systeem. Beide systemen kunnen ook door elkaar worden gebruikt als je meerdere speakers hebt staan in je woning. 

‘Mijlpaal binnen de branche’

Volgens Patrick Spence, CEO van Sonos, zijn er nog meer plannen. ,,Vandaag zijn we het eerste bedrijf met twee werkende spraakassistenten op hetzelfde systeem, een enorme mijlpaal binnen de branche. We stellen ons een toekomst voor waarin we meerdere spraakassistenten gelijktijdig kunnen bieden op dezelfde speaker en vinden het belangrijk om dit zo snel mogelijk te realiseren.”

Apple's Siri

Sonos ondersteunt ook Apple's digitale spraakassistent Siri, maar die dienst werkt alleen voor Apple Music. Slimme apparaten kunnen niet via Siri worden bediend. Ook kan de Sonos-luidspreker alleen via Siri worden aangestuurd met een iPhone of iPad.