De Nederlandse Sander (36) was ooit de best verdienende professionele gamer ter wereld
Sander Kaasjager is een van de grootste namen in de Nederlandse esports-geschiedenis, maar doet bij het grote publiek waarschijnlijk geen belletje rinkelen. In een tijd waarin professioneel gamen nog meer niche was dan nu, verdiende hij al aanzienlijke bedragen.
,,Mijn eerste ervaring met een digitaal spel is volgens mij al meer dan dertig jaar geleden, dat was nog op een Commodore 64”, vertelt de 36-jarige Naardenaar. Dat dit de eerste stappen in een grootse game-carrière waren, had op dat moment niemand door.
In zijn jeugd had Kaasjager heel andere ambities: ,,Ik heb in in het verleden op hoog niveau getennist. Ik droomde er van om ooit Wimbledon te winnen, maar dat is net niet gelukt”, zegt hij met een knipoog. ,,Ik trainde zes keer per week. Als ik iets leuk vind, wil ik er zo goed mogelijk in worden.”
Het speelveld veranderde toen hij op de middelbare school, door een tip uit onverwachte hoek, een nieuwe liefde ontdekte: schietspellen. ,,Ik had een wiskundeleraar die wist dat ik PC’s, en dus games, wel interessant vond. Hij gaf me een cd met Quake 2 er op, omdat hij dacht dat ik dat wel iets zou vinden en hij die game zelf ook speelde. Ik was meteen verkocht en zo werd zes keer per week tennissen langzaam maar zeker zes keer per week gamen.”
Online vrienden maken
,,Naast mijn docent was er op school maar één vriend die ook gamede en die stopte er na een tijdje mee, omdat hij het niet zo leuk vond als ik. Daardoor was ik voor mensen om mee te spelen vooral aangewezen op de online community van het spel. Naast het opbouwen van vriendschappen met mensen die ik, bijna twintig jaar later, nog regelmatig spreek, bood die community me ook de kans mijn talenten te testen tegen betere spelers.”
Dat ‘Vo0’, zoals Kaasjager online beter bekend is, talent had, was al snel duidelijk. Maar toch leek de absolute top in het begin te hoog gegrepen. Voornaamste reden? ,,Achterstand”, vertelt Kaasjager. ,,Ik begon pas een stuk later aan Quake 2 dan de echte toppers. Toen de nieuwste versie van het schietspel uitkwam kon mijn PC het niet draaien. Ik was nog scholier, dus geld voor een nieuwe had ik niet één, twee, drie. Nadat ik de overstap uiteindelijk toch maakte, had ik ook hier de boot eigenlijk al gemist.”
Toen hij in 2004 lucht kreeg van een aankomende nieuwe game, Painkiller, stapte hij meteen in. ,,Ik had online een gelekte testversie van het nieuwe spel gevonden en zodoende was ik er vanaf dag één bij. Het bleek perfect aan te sluiten bij mijn speelstijl en dus was er maar één doel: de beste worden.”
223.000 dollar gewonnen
Dat bleken geen loze woorden. Het eerste internationale toernooi waar hij zich niet veel later voor inschreef won hij meteen. De eerste overwinning van velen bleek later. Prestaties die ervoor zorgden dat hij in 2005, met 223.000 dollar aan prijzengeld, zelfs de best verdienende esporter ter wereld was.
Na dat topjaar vond de Nederlander het welletjes en hing hij na een korte maar succesvolle carrière zijn toetsenbord en muis weer aan de wilgen. Toch bleef het altijd kriebelen, wat resulteerde in een grootse comeback. Op 32-jarige leeftijd werd hij tweede tijdens het WK, ditmaal in de game Quake Champions. Dat terwijl hij al best oud was: de esportswereld wordt gedomineerd door tieners en begin twintigers.
Kindje op komst
Inmiddels liggen de prioriteiten van Kaasjager totaal anders: ,,Ik werk inmiddels een aantal jaar fulltime, heb samen met mijn vriendin een huis gekocht en de eerste kleine is op komst, dus ik heb inmiddels andere dingen aan mijn hoofd.” Al houdt hij de deur op een kier door af te sluiten met de woorden: ,,Maar zeg nooit, nooit.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rel in Zweden: gigantisch gametoernooi kan niet doorgaan tijdens corona
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Webcamgirl Elise (26) verdient 55.000 euro per maand met Onlyfans: ‘Er is een preutsheid in ons land’
Al vanaf haar 18e is webcamgirl Elise Siswet (een alter ego) een hit op internet. De nu 26-jarige blondine maakte naam met gewaagde erotische handelingen achter de webcam en is een rijzende ster op het populaire socialmediaplatform Onlyfans. Toch hekelt ze de preutsheid van het platform. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.
-
Getest: Dit is de beste draadloze koptelefoon
-
-
-
1,2 miljard euro
Schadevergoeding gloort voor 230.000 Nederlanders in zaak tegen Facebook na gigaboete
Voor het jarenlang doorsluizen van Europese persoonsgegevens naar de Verenigde Staten moet het moederbedrijf van Facebook een recordboete van 1,2 miljard euro betalen. Dat hebben Europese privacytoezichthouders maandag bekendgemaakt. De recordboete is een belangrijke steun in de rug voor de 230.000 Nederlanders die meedoen aan de massaclaim tegen Facebook, meldt de Consumentenbond. ,,Hun zaak staat hiermee een stuk sterker.” -
PREMIUM
Ten onrechte bestempeld als wanbetaler: ‘Ik word afgerekend op iemand die ik niet ken’
Een telefoonabonnement of energiecontract? Nee, niet voor u. U bent wanbetaler, aldus de computer van de verkoper, terwijl u nog nooit een betaling heeft gemist. Het kan iedereen overkomen, blijkt uit onderzoek van deze site. We spraken experts én slachtoffers: ,,Ik word afgerekend op iemand die ik niet ken. Een man, met andere initialen en een andere geboorteplaats.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer