De digitale vrijmarkt op met Koningsdag? Zo vermijd je oplichters op Marktplaats
Voor je tweedehands waren hoef je allang niet meer te wachten op de vrijmarkt met Koningsdag, want online kun je ook het nodige halen. Maar dat is niet zonder risico: het internet wemelt van de oplichters die je met nepaanbiedingen geld afhandig proberen te maken. We geven een paar tips om dat te voorkomen.
Van alle online-productaankopen wordt maar liefst 54 procent gedaan via ‘marktplaatsen’ als Facebook, eBay, het tweedehandsportaal van Bol.com of Marktplaats.nl. Dat bleek afgelopen jaar nog uit marktonderzoek van Multiscope. Het betekent dat minder dan de helft verloopt via traditionele webwinkels.
Deze onlinemarktplaatsen staan al langer bekend als een potentiële broedplaats voor oplichters. Aan de hand van misleidende advertenties, phishing en andere trucs wordt bezoekers geld afhandig gemaakt, waardoor iets tweedehands kopen een stuk riskanter is dan de aanschaf van een nieuw product.
Maar vrees niet: wie een paar handige trucs achter de hand heeft, kan de meeste oplichters op deze handelsplaatsen herkennen en vermijden.
Tip 1: Bedenk of iets te mooi is om waar te zijn
Veel oplichters proberen je te lokken met een aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een MacBook voor de helft van de reguliere prijs of een tweedehandsauto die je voor een paar tientjes kunt afhalen. Ze hopen dat jij dit ziet als buitenkans en daardoor snel (en gehaast) gaat handelen om de deal te sluiten voordat een ander hem spot.
Handel daar dus nooit naar: meestal is die aantrekkelijke advertentie ook echt te mooi om waar te zijn.
Tip 2: Controleer of een verkoper ‘echt’ is
Een oplichter zal zelden diens echte naam en persoonsgegevens gebruiken bij een onlinemarktplaats. Door goed te controleren of de persoon met wie je handelt echt bestaat, kun je uitzoeken of het wellicht een cybercrimineel is. Dat kan bijvoorbeeld door iemands naam te googelen en te bekijken of ze dezelfde advertentie op bijvoorbeeld sociale media hebben gedeeld.
Een ouder account wijst vaak ook op een echt persoon: zit iemand al acht jaar op Marktplaats, dan betekent het dat deze gebruiker in al die tijd niet is geschorst wegens malafide praktijken. Dat is echter geen garantie: hackers breken soms in op oude Marktplaats-accounts om hier misbruik van te maken.
De Nederlandse politie heeft een website waarop je een onlineverkoper kunt identificeren. Door hier een rekeningnummer, mailadres, telefoonnummer of een gelinkte site in te vullen, zie je of deze is gelinkt aan eerdere oplichtingspraktijken.
Tip 3: Communiceer altijd binnen het platform
De meeste oplichters zullen je op het moment van onderhandeling of aanschaf vragen om buiten de website met ze te communiceren, bijvoorbeeld via e-mail of WhatsApp. Dat lijkt handig, maar werkt stiekem in hun voordeel: het betekent immers dat gesprekken niet door de sitebeheerder ingezien kunnen worden, waardoor de site ze niet zal schorsen en politie bij onderzoek hun handelingen niet kan inzien.
Voer daarom altijd je gesprekken via de officiële kanalen van de site waarop je onderhandelt. Wil een verkoper dat echt niet? Wees dan voorzichtig en blaas de deal wellicht af.
Tip 4: Betaal niet zomaar via een Tikkie
Criminelen vragen soms om via een speciale link geld over te maken en sturen je dan naar een phishingwebsite toe. Deze site lijkt op die van een dienst zoals Tikkie, maar is eigenlijk in het beheer van de oplichter. Door in te loggen met je bankinformatie, krijgt die vervolgens toegang tot je account en kan je bankrekening worden geplunderd.
Vraag de verkoper daarom altijd of je het geld gewoon naar een bankrekening kunt overmaken. Iets meer gedoe, maar op die manier weet je zeker dat je niet per ongeluk een phishinglink aanklikt.
Tip 5: Stuur pas op na betaling
Als je zelf iets verkoopt, moet je dit pakket pas opsturen nadat de betaling is gedaan. Dat geldt ook andersom: laat je niet door een verkoper onder druk zetten om te betalen, omdat deze beweert dat het pakket al op de post is gedaan.
Het is bij die betaling verstandig om een veilige methode te gebruiken. Marktplaats had lange tijd zijn dienst Gelijk Oversteken, waarbij de betaling en verzending worden geverifieerd door de verkoopsite. Daar is de site mee gestopt, maar sinds deze week wordt het alternatief ‘Kopersbescherming’ uitgerold. Hierbij komt het geld op een tussenrekening terecht, totdat is geverifieerd of de verzending eerlijk is verlopen.
Creditcardmaatschappijen en betaaldiensten zoals Paypal bieden garantie bij fraude, waardoor je jouw geld terug kunt krijgen als een pakket niet binnenkomt. Maar deze moet je alleen gebruiken als je via de verkoopsite zelf daarmee kunt betalen. Geef nooit je creditcardinformatie of Paypal-inlog aan een mogelijke oplichter.
Dit artikel verscheen eerder op 27 april 2021.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Expert over ‘hersen-doorbraak’ Elon Musk: ‘Wie blind is, kan straks opnieuw zien’
Elon Musk doet het weer: met zijn bedrijf Neuralink heeft hij goedkeuring gekregen om hersenimplantaten te testen op mensen. Lopen we binnenkort allemaal rond met een elektrode in onze hersenen? En kunnen we dan straks een e-mail versturen door er gewoon aan te denken? Neurofysioloog Peter Janssen (KU Leuven) legt uit hoe deze doorbraak onze levens kan veranderen. -
Maatregelen tegen ‘accountdelers’ op Netflix nabij: tot 22 euro per maand voor een abonnement
Streamingdienst Netflix lijkt van plan om strengere maatregelen te nemen tegen zogeheten ‘accountdelers’. Laat jij een familielid of goede vriend via jouw account kijken, dan betaal je daar binnenkort mogelijk meer voor.
-
haattweets aan kamerleden
Oproep Bergkamp aan Twitter is ‘kansloos’, zeggen experts: ‘We weten toch hoe Musk is’
-
-
-
Musk ziet Twitter verder leeglopen: belangrijke bestuurder neemt ineens ontslag
Ella Irwin, de belangrijkste manager die verantwoordelijk is voor contentbeheer en -beleid bij berichtendienst Twitter, heeft ontslag genomen. Twitter-eigenaar Elon Musk ziet daarmee opnieuw een van zijn belangrijke bestuurders vertrekken. Irwin bevestigde haar vertrek, dat eerder door zakenblad Fortune werd gemeld, in een e-mail. De redenen voor haar aftreden zijn niet duidelijk. -
PREMIUM
We sturen steeds minder sms’jes, maar krijgen er steeds meer: ‘Deze markt is mega’
W8 ff, brb (wacht even, be right back). Veel bekende afkortingen zijn gebleven, maar de klassieke sms lijkt nu echt op sterven na dood. Sinds drie jaar daalt het aantal sms’jes weer flink, blijkt uit nieuwe cijfers. Dat maakt de weg vrij voor een andere functie, die alleen maar populairder wordt. ,,Want 98 procent van de sms’jes wordt binnen drie minuten geopend.”