De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.
Wie op zoek is naar een draagbare spelcomputer voor op vakantie, heeft keus genoeg. Naast de apparaten van grote merken zoals Nintendo en Steam, verschijnen er ook steeds meer handhelds voor de hobbyist of verzamelaar. Hieronder een klein overzicht.
Nintendo Switch
Prijs: 280 euro
Nintendo is de absolute koning van de draagbare spelcomputers sinds zij in 1989 de Game Boy introduceerde, en de Switch zet die traditie voort.
De Switch is in drie variaties verkrijgbaar: het standaardmodel (280 euro), de goedkopere Switch Lite (210 euro) en de duurdere Switch OLED (350 euro). De Lite neem je het makkelijkst mee, maar het feit dat je deze niet thuis aan je televisie kunt verbinden of de Joy-Con’s kunt losmaken voor wat snelle multiplayer in de auto is een serieus nadeel. De OLED heeft zonder twijfel het mooiste scherm, maar daar betaal je ook voor.
Het grootste wapenfeit van de Switch is de enorme hoeveelheid games voor alle leeftijden die beschikbaar is, inclusief de exclusieve titels van Nintendo zelf. De Switch is ook het makkelijkste apparaat om onderweg multiplayergames mee te spelen, wat tijdens lange autoritten of stille avonden op de camping een enorm voordeel is.
Evercade
Prijs: 90 euro
Het Engelse Evercade specialiseert zich in het opnieuw uitbrengen van klassieke games uit de jaren 80 en 90. Dat doet het door middel van ouderwetse cartridges, compleet met mooie doos en handleiding, die elk vaak een stuk of tien games bevatten.
Een handheld die oude games afspeelt is niets bijzonders, maar de Evercade onderscheidt zich met een goede bouwkwaliteit, lage prijs en de leuke extra's voor verzamelaars en mensen die nostalgisch zijn voor fysieke media.
Let wel op dat het huidige mobiele model van Evercade eind dit jaar vervangen zal worden door de Evercade EXP, met onder meer een beter scherm en een extra paar schouderknoppen. Maar omdat de cartridges met de games op ieder apparaat van Evercade afgespeeld kunnen worden, is dit nog steeds een mooie handheld voor een zacht prijsje.
Playdate
Prijs: 170 euro
De Playdate van Panic is zonder twijfel de vreemde eend in de bijt. Het ontwerp is duidelijk gebaseerd op dat van de oorspronkelijke Game Boy, inclusief een scherm dat niet verlicht is. Alleen had de oorspronkelijke Game Boy geen grote slinger aan de zijkant als extra besturingsoptie, of een internetverbinding waarmee iedere week twee nieuwe games binnenkomen.
Omdat de Playdate juist geen extreem geavanceerd apparaat is, is het relatief makkelijk om er software voor te ontwikkelen. Zelfs als je nul ervaring met programmeren hebt, vind je op de website van Panic software waarmee je simpele games kunt maken die je met een USB-kabel direct op het apparaat zet.
Wie op zoek is naar een spelcomputer waar je grote of populaire games op kunt spelen, is bij de Playdate aan het verkeerde adres. Dit is eerder voor de liefhebber van verrassende experimenten of doe-het-zelf-games. Groot nadeel is echter dat Panic moeite heeft om voldoende Playdates te maken, dus wie er nu een bestelt, kan pas volgend jaar zijn exemplaar verwachten.
Steam Deck
Prijs: 419 euro0 (64GB), 549 euro (256GB), 679 euro (512GB)
De Steam Deck van Valve is zonder twijfel de duurste draagbare spelcomputer, maar ook de krachtigste wat betreft hardware. Dit is in feite een kleine game-pc, in de vorm van een handheld. Het grote voordeel van de Steam Deck is de mogelijkheid om pc-games uit de Steam Store onderweg te spelen, op een apparaat dat duur is maar nog steeds goedkoper dan een volledige gaminglaptop.
Het idee van Elden Ring op de achterbank is niet verkeerd, maar de spierkracht van de Steam Deck gaat ten koste van de levensduur van de batterij. Deze varieert van twee tot acht uur, afhankelijk van hoe veeleisend de game is. Daar ga je Zuid-Frankrijk niet mee bereiken. Neem je de Steam Deck mee op vakantie, zorg dat je dan ook een goed oplader voor in de auto meeneemt.
Analogue Pocket
Prijs: 210 euro
Niet alleen kinderen zitten op de achterbank, en de Analogue Pocket richt zich vooral op volwassenen met nostalgische gevoelens en een flinke gamecollectie. De Pocket ziet er misschien uit als een ouderwetse Game Boy, maar heeft een modern scherm en sterke batterij. De Pocket speelt games van de oorspronkelijke Game Boy, Game Boy Color en Game Boy Advance af, maar met speciale uitbreidingskits (ongeveer 30 euro per stuk) kun je ook games voor de Sega Game Gear, Neo Geo en Atari Lynx afspelen.
Het idee is om alle oude handhelds in één nieuw en modern apparaat samen te brengen. Je kunt ook zelfgemaakte games voor de Game Boy afspelen op de Analogue Pocket, extra leuk voor hobbyisten. Helaas is ook de Pocket bijna permanent uitverkocht, waardoor exemplaren die nu besteld worden waarschijnlijk pas in 2023 geleverd zullen worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
Nieuwe Chromebook kopen? Dit zijn onze aanraders
Chromebooks zijn sneller, lichter en goedkoper dan een Windows-laptop of Mac, maar wat is nou de beste van het moment? We zetten ze op een rij. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
De beste games voor een flinke work-out: deze spellen laten je zweten
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en het is veel makkelijker om mee te beginnen dan je denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games die je in beweging brengen. -
Met deze apps kun je ieder pdf-document bewerken
Iedereen ontvangt vroeg of laat wel een pdf-document om te ondertekenen of in te vullen. Met deze editors doe je dat in een handomdraai.
-
Getest: vier dingen die opvallen bij Apples nieuwe MacBook Air
Apple brengt deze week een compleet opnieuw ontworpen MacBook Air op de markt. Is het tijd om te upgraden? We zetten vier dingen op een rij die opvielen bij het testen van de laptop. -
Deze telefoons maken de mooiste foto's
Voor sommige mensen is de camera één van de belangrijkste onderdelen van hun telefoon. Maar welk toestel schiet de beste plaatjes? Samen met onze collega’s van Tweakers en BestGetest gingen wij op onderzoek uit. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen.