Journalist Huib Modderkolk schreef een boek over digitale oorlogsvoering door geheime diensten.
Volledig scherm
PREMIUM
Journalist Huib Modderkolk schreef een boek over digitale oorlogsvoering door geheime diensten. © Marco Okhuizen

De AIVD-hackers behoren tot de wereldtop: ‘Wij doen net zo hard mee aan de wapenwedloop’

Als onwetende alfa dook journalist Huib Modderkolk jarenlang in de wereld van de digitale spionage. Zijn nieuwe boek ontleedt Russische sabotagepraktijken, beschrijft Hollandse branie bij de AIVD en de drijfveren van een zolderkamerhacker. ‘Er zijn geen regels, hackers hebben vrij spel.’

Het gebeurt drie keer op een rij. Een luide merkwaardige toon verstoort de eerste pogingen tot telefonisch contact met Huib Modderkolk. Een keihard ‘tsssrrrrrrr’ klinkt. Pas bij poging vier is er een normale verbinding en kan dit interview gepland worden. Wie verstoort deze lijn, wordt de onderzoeksjournalist afgetapt? ,,Nou, als ze het goed doen, zou je juist niks horen.”

  1. Amerikaanse gerecht stelt vragen bij privacybeleid van Zoom

    Amerikaan­se gerecht stelt vragen bij privacybe­leid van Zoom

    De openbaar aanklager in New York heeft het videoconferencing-bedrijf Zoom om meer uitleg gevraagd over zijn privacybeleid. Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus werken een pak meer mensen voltijds van thuis en boomt het gebruik van Zoom. De app kreeg er in één klap miljoenen klanten bij, maar de Amerikaanse justitie vreest dat de onderneming niet genoeg voorzorgsmaatregelen neemt om de gegevens van zijn gebruikers te beschermen.