Volledig scherm
PREMIUM
Journalist Huib Modderkolk schreef een boek over digitale oorlogsvoering door geheime diensten. © Marco Okhuizen

De AIVD-hackers behoren tot de wereldtop: ‘Wij doen net zo hard mee aan de wapenwedloop’

Als onwetende alfa dook journalist Huib Modderkolk jarenlang in de wereld van de digitale spionage. Zijn nieuwe boek ontleedt Russische sabotagepraktijken, beschrijft Hollandse branie bij de AIVD en de drijfveren van een zolderkamerhacker. ‘Er zijn geen regels, hackers hebben vrij spel.’

Het gebeurt drie keer op een rij. Een luide merkwaardige toon verstoort de eerste pogingen tot telefonisch contact met Huib Modderkolk. Een keihard ‘tsssrrrrrrr’ klinkt. Pas bij poging vier is er een normale verbinding en kan dit interview gepland worden. Wie verstoort deze lijn, wordt de onderzoeksjournalist afgetapt? ,,Nou, als ze het goed doen, zou je juist niks horen.”

  1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.