Cuba gaat bitcoin en andere cryptomunten legaliseren als betaalmiddel
De Cubaanse regering onderzoekt de mogelijkheid om bitcoin en andere cryptomunten als betaalmiddel te aanvaarden en het gebruik te reguleren. Het land ziet het als een manier om economische sancties van de VS te omzeilen. Eerder dit jaar maakte El Salvador als eerste land ter wereld van bitcoin een wettig betaalmiddel.
In een staatskrant is bekendgemaakt dat de Cubaanse centrale bank het gebruik van cryptomunten ‘kan toestaan voor socio-economische doeleinden’. De centrale bank gaat regels uitwerken voor wie de digitale valuta binnen de communistische staat op welke manier kan en mag gebruiken. De instelling waarschuwt er wel voor dat individueel gebruik van cryptomunten op eigen risico gebeurt.
De populariteit van digitale munten is flink toegenomen op het eiland omdat de Cubaanse peso sterk in waarde is gedaald. Normaal kun je in Cuba ook met Amerikaanse dollars betalen, maar dat is moeilijker sinds de strengere economische sancties die onder het beleid van Donald Trump zijn ingevoerd. De huidige Amerikaanse president Joe Biden lijkt bovendien die strengere lijn aan te houden.
Cryptomunten als bitcoin maken het mogelijk om anoniem financiële transacties te doen.
Landen vs. bitcoin
Wereldwijd worstelen landen over hoe ze met een gedecentraliseerde munt als bitcoin moeten omgaan. De koers van de digitale munt steeg in april tot een record van 65.000 dollar (55.000 euro), maar ging daarna sterk omlaag. Onder meer omdat ze tegenwind kreeg vanuit China. De koers zakte tot onder de 30.000 dollar (25.400 euro), maar is sindsdien aan een opmars bezig en bedraagt nu zo'n 48.000 dollar (41.000 euro).
China verbood banken om mee te werken aan transacties met bitcoin. Beijing voerde daarnaast ook de strijd op tegen bitcoinmining. Voor het verifiëren van bitcointransacties staan wereldwijd speciale computersystemen de hele dag door te puzzelen, wat veel energie kost. Ook Iran heeft bitcoinmining tijdelijk verboden uit angst voor problemen met elektriciteit.
Zuid-Amerikaanse landen staan eerder positief tegenover bitcoin. El Salvador maakte van bitcoin als eerste land ter wereld een wettig betaalmiddel. Ook in landen als Argentinië en Venezuela, die kampen met hyperinflatie, zijn cryptomunten populair. In Panama, een buurland van El Salvador, zijn er ook wetgevende initiatieven om bitcoin legaal te maken.
In Europa staat vooral Zwitserland bekend als een van de meest enthousiaste landen met betrekking tot cryptomunten. Vooral de stad Zug is een echte hub voor cryptobedrijven, die zelfs hun belastingen in bitcoin kunnen betalen.
Volatiliteit
Bitcoin, ethereum en andere cryptomunten of ‘altcoins’ schommelen hard in waarde, waardoor ze volgens sommige experts niet geschikt zijn als betaalmiddel. Anderzijds helpt de groeiende belangstelling van instellingen en bedrijven volgens insiders om de munt langzaam algemeen aanvaard te maken.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarde cryptomunten met sprongen omhoog, ondanks vrees voor strengere Amerikaanse regels
Cryptomunten bitcoin en ethereum (ether) hebben hun hoogste waarde bereikt in meer dan twee maanden. Dat is opvallend, aangezien er onzekerheid is rond strengere regels die de Verenigde Staten voor crypto’s willen invoeren. -
Nieuw-Zeeland verbiedt TikTok op apparaten op netwerk parlement
Nieuw-Zeeland gaat TikTok verbieden op apparaten die toegang hebben tot het parlementaire netwerk, heeft een regeringsfunctionaris vrijdag bekendgemaakt. Volgens hem wordt het verbod op 31 maart voor alle parlementariërs ingevoerd wegens zorgen die bestaan over de cyberveiligheid van de Chinese filmpjesapp. -
PREMIUMtrends
Ook 80-plussers ontdekken sociale media, Facebook uit de gratie
Nederlanders dompelen zich steeds verder onder in sociale media. Zelfs senioren omarmen vaker online platforms waarop ze met anderen kunnen communiceren. Jonge mensen richten zich vooral op nieuwe initiatieven en keren zich af van bekende, grote apps. -
Presentatie maken zonder PowerPoint? Deze alternatieven zijn de moeite waard
PowerPoint was jarenlang hét programma voor het maken van presentaties voor opdrachten en vergaderingen. Inmiddels zijn er veel alternatieven voor de software van Microsoft. Deze online tools kun je overwegen als alternatief voor PowerPoint. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
Zweden moet veroordeelde drugsdealers 1,3 miljoen euro in bitcoin betalen
De Zweedse staat is verplicht om drie veroordeelde drugsdealers 33 bitcoins te geven, goed voor een waarde van meer dan 1,3 miljoen euro. Dat komt omdat de openbare aanklager 36 in beslag genomen bitcoins in de aanklacht had omgerekend naar Zweedse kronen. Intussen is de waarde van bitcoin echter vertienvoudigd.