Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Criminelen misbruiken Europese supercomputers voor delven cryptovaluta

Meerdere supercomputers in Europa zijn stilgelegd na beveiligingsincidenten. Daarbij werd software aangetroffen om cryptovaluta monero te delven. 

De criminelen kregen toegang via gekaapte logins. De incidenten vonden vorige week plaats bij supercomputers in Duitsland, het VK en Zwitserland en vermoedelijk ook in Spanje. Afgelopen maandag trok een onderzoeksinstituut in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg aan de bel, nadat vijf van zijn clusters last hadden van beveiligingsincidenten. Later die week volgden ook supercomputers in München, Dresden en die van het aan de grens gelegen Julich Research Center.

In Zwitserland is de externe toegang tot een supercomputer van het Swiss Center of Scientific Computations stopgezet na een cyberincident en in het Verenigd Koninkrijk heeft de University of Edinburgh zijn Archer-supercomputer uitgezet na misbruik van logins. Volgens beveiligingsonderzoeker Felix von Leitner is daarnaast een supercomputer in Barcelona getroffen. Techsite ZDNet zette alle incidenten op een rij.

De supercomputer Archer, kort voor Advanced Research Computing High End Resource, van de univeriteit van Edinburgh.
Volledig scherm
De supercomputer Archer, kort voor Advanced Research Computing High End Resource, van de univeriteit van Edinburgh. © Tweakers/Universiteit Edinburgh

Een verband tussen de incidenten is nog niet bewezen, maar het Computer Security Incident Response Team voor de European Grid Infrastructure rapporteert over twee incidenten en claimt dat een criminele groepering zich op academische datacenters richt om cryptovaluta te delven en van het ene op het andere slachtoffer overspringt via buitgemaakte inloggegevens.

Het responsteam heeft bij zijn onderzoek software aangetroffen om de anonieme cryptomunt monero te delven.  en meldt dat is ingelogd via de netwerken van de Poolse Universiteit van Krakow, de Shanghai Jiaotong University en het China Science and Technology Network. De groepering gebruikt verschillende technieken om de activiteit te maskeren en opereren ze in sommige gevallen alleen ‘s nachts. Volgens het team richt de groepering zich ook op instanties in China en Noord-Amerika.

  1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”