De baas van Zoom, Eric Yuan.
Volledig scherm
De baas van Zoom, Eric Yuan. © AP

Boze aandeelhouder klaagt Zoom aan

Zoom Video, het bedrijf achter de momenteel razend populaire app voor videovergaderingen, is aangeklaagd wegens vermeende fraude. Een aandeelhouder beschuldigt de techonderneming ervan zwakke plekken in de beveiliging van de software te hebben verzwegen.

De belegger Michael Drieu beweert dat onthullingen over gaten in de beveiliging hun weerslag hebben gehad op de waarde van aandelen. Niettemin zijn aandelen in Zoom op dit moment bijna 70 procent meer waard dan begin dit jaar. Nu veel mensen door het nieuwe coronavirus thuis moeten werken, weten tientallen miljoenen mensen de app te vinden.

Zwakheden in beveiliging

Drieu verwijt Zoom geen open kaart te hebben gespeeld over zwakheden in de versleuteling van de videogesprekken. Onlangs wees de onderzoeksgroep CitizenLab erop dat daar veel aan mankeert, waardoor afluisteren relatief gemakkelijk zou zijn. 

Eerder bleek al dat de app van Zoom gegevens naar Facebook stuurt, zelfs als de gebruiker daar geen account heeft. 

Publiekelijk excuses

Zoom-topman Eric Yuan bood begin deze maand publiekelijk zijn excuses aan voor privacy- en beveiligingsproblemen. ,,We erkennen dat we tekort zijn geschoten op het vlak privacy, volgens de maatstaven van de gemeenschap en die van onszelf.” 

Hij weet de tekortkomingen aan de stormachtige groei van de app. Waar in december vorig jaar nog maar 10 miljoen mensen de app dagelijks gebruikten, waren dat er in maart 200 miljoen.

Het leuke van Zoom is dat je iedereen kan zien. Maar dat schijnen sommige mensen weleens te vergeten. Kijk maar.

  1. Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
    VIDEO

    Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-net­werk

    De stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.