Bill Gates hoopt sneller een vaccin beschikbaar te maken door vaccinfabrieken te bouwen.
Volledig scherm
Bill Gates hoopt sneller een vaccin beschikbaar te maken door vaccinfabrieken te bouwen. © AP

Bill Gates bouwt zeven fabrieken voor coronavaccins: ‘Voor de zekerheid’

Bill Gates laat met zijn bekende stichting fabrieken bouwen voor vaccins tegen het coronavirus. De oprichter van Microsoft kiest de zeven meest veelbelovende vaccins uit, maar slechts twee daarvan zullen ook gebruikt gaan worden. Hiermee hoopt de miljardair sneller een vaccin beschikbaar te maken. ,,Zo verspillen we geen tijd.’' 

Gates was virtueel te gast in The Daily Show met presentator Trevor Noah. Met de stichting van de miljardair, de Bill & Melinda Gates Foundation, laat Gates zeven fabrieken bouwen voor de meest veelbelovende vaccins in de strijd tegen het coronavirus. In de show gaf hij ook meteen aan dat er daarvan hooguit twee gebruikt zullen gaan worden. Gates meldde dat hiermee inderdaad miljarden verloren zullen gaan.

Toch is dit een slim plan, volgens de filantroop. Nu een paar miljard ‘verliezen’ bij het bouwen van fabrieken die nooit gebruikt gaan worden, is altijd nog beter dan biljoenen verliezen met een vastlopende economie, zo legde Gates uit.

Tijd verliezen zinloos

Volgens de oud-topman van Microsoft is het zinloos om nu tijd te verliezen met het maken van één vaccin. Hoewel Gates dus op meerdere paarden wedt, denkt hij dat het desondanks nog lang zal gaan duren voordat de vaccins op de markt zijn. Tot die tijd doen we er volgens hem goed aan om de maatregelen in acht te nemen. 

Gates waarschuwde een aantal jaar geleden op een veiligheidsconferentie voor een nieuwe pandemie. Hij stelde toen dat hij de kans groot achtte dat er ‘de komende vijftien jaar een pandemie uitbreekt die binnen het jaar het leven kost aan 30 miljoen mensen’. Hij ging uit van een virus dat zou worden gemaakt door terroristen of simpelweg verspreid zou worden door vogels. Of beide.

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.