26 Androids getest
Volledig scherm
26 Androids getest © Hardware.Info

Betaalbare smartphone nodig? Dit zijn prima opties vanaf 150 euro

Beste koopDe tijden waarin je serieuze concessies moest doen bij aanschaf van een goedkope smartphone zijn definitief voorbij. Tegenwoordig koop je voor 150 á 200 euro een prima allrounder. Hardware.Info testte 26 (!) betaalbare smartphones om de vijf beste keuzes te ontdekken.

Kocht je een jaar of twee geleden een smartphone in het budgetsegment, dan wist je van tevoren dat je niet al teveel van het toestel kon verwachten. De gebruikte hardware was duidelijk minder dan die van toestellen die honderd euro meer kostten en de prestaties navenant. Het was de tijd waarin wij nog regelmatig toestellen tegenkwamen die zonder voldoende licht een bijkans zwarte foto produceerden.

Lees hier de volledige recensie op Hardware.Info.

Als we het huidige aanbod van budget en mid-range smartphones tussen de 150 euro en 250 euro bekijken, zien we dat de verschillen kleiner zijn geworden. Belangrijker: je krijgt meer voor je geld. Tegenwoordig mag je ervan uitgaan dat ook een toestel van 250 euro voldoende opslagruimte biedt, een behoorlijke accuduur heeft en genoeg geheugen en een fatsoenlijke chip bevat voor een prettige gebruikservaring.

Toch kleven er - zoals verwacht - toch nog nadelen aan zo’n goedkoop toestel. Wat ons betreft nemen we in 2019 echt afscheid van de bejaarde micro-usb aansluiting (liefst met behoud van 3,5mm audiojack) en ook de toch nog alom aanwezige verouderde wifi-adapter heeft zijn beste tijd gehad. Daarbij kan de camerakwaliteit ook wel een impuls gebruiken.

Toch is het aardig goed toeven voor weinig geld. Dit zijn de vijf algemene winnaars van de test.

Xiaomi Mi A2 (160 euro)

Xiaomi Mi A2
Volledig scherm
Xiaomi Mi A2 © Hardware.Info

De Xiaomi Mi A2 kost op het moment van schrijven gemiddeld 179 euro en biedt een erg compleet pakket aan onderdelen. Android 9, een snellere wifi-format, hoge resolutie en een usb-c-aansluiting zijn daar goede voorbeelden van. Het scherm had wat beter afgesteld kunnen worden, er is geen 3,5mm audiojack en bij de accuduur betaal je enigszins de prijs voor de uitstekende processor en grafische-prestaties, maar dat mag de pret niet drukken. 

Xiaomi Mi A2 Lite (129 euro)

Xiaomi Mi A2 Lite
Volledig scherm
Xiaomi Mi A2 Lite © Hardware.Info

Het ‘lichte’ broertje van de Mi A2 doet het juist wat betreft accuduur en display-afstelling erg goed. Ook hier zien we een hoge full hd+ resolutie en een nog vriendelijkere prijs van zo’n 157 euro. Daar staat tegenover dat je moet leren leven met een micro-usb aansluiting en minder snelle wifi. Toch blijft dit onder de streep een uitstekende deal. 

Xiaomi Redmi Note 7 (225 euro)

Xiaomi Redmi
Volledig scherm
Xiaomi Redmi © Hard.ware.Info

Dat geldt ook voor de Xiaomi Redmi Note 7 (gemiddeld 225 euro) die eveneens een goed scherm combineert met uitstekende resultaten in de grafische en systeembenchmarks. De accuprestaties spreken daardoor wel iets minder tot de verbeelding en ook missen we stock Android als we naar de interface kijken. Wifi 802.11ac, 4GB/128GB, een full hd+ resolutie en usb-c zijn dan wel weer benijdenswaardig.

Motorola Moto G7 Power (209 euro)

Motorola G7 Power
Volledig scherm
Motorola G7 Power © Hardware.Info

Het vierde toestel dat een Great Value award ontvangt is de Motorola Moto G7 Power. Zoals de naam doet vermoeden is dit toestel een no-brainer voor wie op dit prijspunt de beste accuprestaties zoekt. Minder blij zijn we met de wifi-adapter en de ietwat lage resolutie, maar het scherm, de usb-c connector en geheugenconfiguratie kunnen we wel degelijk waarderen. Evenals de prijs, die momenteel op gemiddeld 209 euro uitkomt. 

Huawei P Smart 2019 (250 euro)

Huawei P Smart
Volledig scherm
Huawei P Smart © Hardware.Info

Dan hebben ook nog de Huawei P Smart 2019. Dit toestel is inmiddels behoorlijk gezakt in prijs. Kostte hij bij introductie nog 250 euro, inmiddels is hij ook goed vindbaar voor vijf tientjes minder. Je krijgt daarvoor een Android 9 smartphone met goede wifi, scherpe resolutie en een behoorlijk scherm. De accuduur is prima, maar niet bijzonder. Dat kan dan weer wel gezegd worden van de opvallend gekleurde behuizing en dunne schermranden. De chipprestaties zijn hier ook uitstekend. Een aanrader.

  1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”