Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers.
Als je veel gebruikmaakt van intensieve programma’s of veel gamet, herken je ongetwijfeld het blazende geluid van een laptop. Omdat je processor en grafische kaart volop aan de slag moeten, draaien de ventilatoren overuren om ze af te koelen. Dat is niet alleen onpraktisch en irritant, het is ook niet goed voor je apparaat.
Als je er te veel last van hebt, is het interessant om software te downloaden die de temperatuur van je toestel meet en aantoont welk programma waarvoor verantwoordelijk is. Op basis daarvan kan je bepaalde software sluiten of bijvoorbeeld de grafische instellingen van je games aanpassen naar een lager niveau. De meeste laptops hebben ook energie-efficiënte instellingen die je processor wat sparen.
Op schoot
Ga indien nodig ook na of je laptop niet oververhit door stof of een defect. Tussen de ventilatoren kan er namelijk vuil ophopen. Met perslucht kan dat vrij eenvoudig weggeblazen worden. Laat dit liever door een expert doen als je je laptop niet zelf durft open te maken.
Die ventilatoren hebben natuurlijk ruimte nodig om te werken. Als je ze bedekt door je laptop bijvoorbeeld op je schoot te nemen, zal je merken dat je laptop sneller verhit. Een standaard om je laptop op te plaatsen zorgt voor verse lucht onder je toestel. Een nadeel is dan weer dat je een muis en toetsenbord zult moeten aanschaffen.
Een traditionele standaard kan al heel wat doen, maar nog krachtiger zijn de zogenaamde laptopkoelers. Zie het als een soort mat met ventilatoren waarop je een laptop kan plaatsen. Uit tests blijkt dat zo’n koeler al snel voor vijf of meer graden verschil kan zorgen. Met weinig moeite kan je jezelf dus zowel irritatie als grote herstelkosten besparen.
Laptopkoelers: drie aanraders
Trust GXT 278 (vanaf 27 euro)
Deze koeler heeft vier verlichte ventilatoren waarvan je de snelheid zelf kan instellen. Let er altijd goed op dat je laptop qua grootte geschikt is voor de mat die je kiest: deze is bijvoorbeeld geschikt voor toestellen tot 17,3 inch.
Deepcool N80 RGB (vanaf 39,98 euro)
Met de Deepcool N80 RGB zou je kunnen uitpakken op feestjes, want het toestel heeft ledverlichting met zo’n 17 miljoen kleuren. Het metalen oppervlak leidt al wat van de warmte af, maar de echte koelte komt uiteraard van de twee geluidsarme ventilatoren van veertien centimeter.
Cooler Master Ergostand IV (vanaf 43,90 euro)
Sommige toestellen combineren de extra ventilatie met de aanvoer van frisse lucht die een traditionele standaard heeft. Deze koeler heeft daarnaast ook nog vier USB-poorten die je kan gebruiken voor je computermuis of luidspreker.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Elon Musk: Overname Twitter kan mogelijk voor lagere prijs
Tesla-topman Elon Musk denkt dat een overname van berichtendienst Twitter mogelijk voor een lagere prijs kan. Musk heeft een overnamebod op Twitter gedaan van 44 miljard dollar (ruim 42 miljard euro), maar vrijdag zei hij dat die overname ‘tijdelijk gepauzeerd’ is. Hij wil namelijk eerst meer duidelijkheid over het aantal spamaccounts op Twitter. -
Op het vmbo is eindexamen op je computer doen heel normaal, maar bij havo en vwo niet
Grote gymzalen vol met leerlingen die geconcentreerd over hun bureau gebogen zitten. De eindexamens komen eraan, en dus ook de bekende plaatjes. Toch maken heel veel leerlingen hun examen níet in de gymzaal, maar achter de computer. Hoe staat het eigenlijk met het digitale eindexamen in Nederland? -
Dit is de beste laptop van maximaal 500 euro (maar koop hem niet)
Wie een goedkope laptop wil kopen, heeft het dit voorjaar lastiger dan ooit. In het prijssegment van onder de 500 euro is er bijna niks te koop, waardoor je bijna genoodzaakt bent om toch meer uit te geven. Voor wie dat toch niet wil doen hebben we tóch een aantal interessante opties gevonden. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.
-
Verbeter de wereld, begin met deze zeven apps
In Nederland wordt De Dag van de Aarde sinds 2002 gevierd, voor Amerikanen valt Earth Day al sinds de jaren zeventig op 22 april. Met deze zeven apps maak je ook van de andere 364 dagen een aardedag. -
PREMIUM
Steeds jonger krijgen kinderen hun eerste mobieltje, deze website helpt om problemen voor te zijn
In groep 5 van de basisschool heeft soms de helft van de kinderen al een mobiele telefoon. Hoe voorkom je ze te maken krijgen met bijvoorbeeld pesten of erger via dat mobieltje? De website mijneigentelefoon.nl, opgezet door Rico IJntema, wijst de weg. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?