FIFA 2020
Volledig scherm
FIFA 2020 © EA

Beau (21) geeft in één jaar 8000 euro uit aan FIFA

LootboxWaar je normaal 60 euro neerlegt voor een game pakken andere mensen het wat duurder aan. Neem de 21-jarige Beau uit Velserbroek. De gamer gaf in een jaar tijd 8000 euro uit aan FIFA Ultimate Team. 

In dat online-component van het populaire voetbalspel FIFA moet je je eigen team maken waarmee je online tegenstanders kunt domineren. Nieuwe (en betere) spelers kun je krijgen door geld uit te geven aan ‘packs’, een soort van digitale verrassingskistje met daarin spelers. Je weet echter niet welke spelers in zo’n pack zit, waardoor je heel veel geld moet uitgeven om de allerbeste voetballers te krijgen.

Beau nam dat wel heel serieus. NH Nieuws ging bij de Velserbroeker langs. ,,Je wil zoveel mogelijk goede spelers, omdat je die ook weer voor FIFA-muntjes kunt verkopen om er vervolgens nog betere spelers mee te kopen. Na een tijdje dacht ik: ik geef nu wel heel veel uit.”

Toch geeft de man, die zijn hobby financiert door werk in zijn snackbar en de viswinkel van zijn ouders, aan dat hij geen spijt heeft van de exorbitante bedragen. ,,Ik heb hier zelf voor gekozen, en kon het ook gewoon zelf betalen.‘’

Zijn naasten hebben er wat meer moeite mee. ,,Mijn ouders hebben weleens mijn pinpas afgepakt, maar toen lukte het me toch om bij de Intertoys om de hoek FIFA-tegoed te kopen. Je gaat dus wel rare fratsen uithalen omdat je een drang hebt die packs te openen.”

Gokken

Het is een soort casino, zegt Beau, en dat zijn verschillende instanties en overheden wereldwijd met hem eens. Zo zijn de praktijken bij onze Zuiderburen inmiddels verboden. Het is gokken, vinden de Belgen, en dus kwamen de afgelopen jaren verschillende games met zo’n ‘lootbox-component’ niet uit in het land. De Nederlandse kansspelautoriteit heeft de lootboxes ook in het vizier, maar is nog niet overgegaan op verbieden. De kans is volgens verschillende Nederlandse journalisten en autoriteiten echter wel groot dat dat binnenkort gebeurt.

Tot die tijd blijft Beau nog wel even doorspelen, al wil hij het komende jaar niet meer dan 1000 euro uitgeven. ,,Ik zit nu op zo’n 300 euro in een paar weken, dus ik moet het goed in de gaten houden‘’, aldus NH Nieuws.

Wij waren bij de onthulling van FIFA 20. Bekijk hieronder de video.