Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © EPA

‘Apps als Tinder, Grindr en menstruatie-app Clue handelen in data gebruikers’

Veelgebruikte gratis apps als Tinder, Grindr, Happn en OKCupid verkopen de gegevens van hun gebruikers door aan datahandelaren, die de informatie gebruiken voor gerichte online-advertenties. Dat meldt de Consumentenbond.

De apps doen dat ‘zonder dat ze de gebruikers hier (goed) over informeren of zonder hen om toestemming te vragen en gebruikers kunnen dit niet stoppen’, aldus de Consumentenbond. Die zegt dat de apps de Europese privacyregels overtreden.

De bond heeft de privacywaakhond van de overheid, de Autoriteit Persoonsgegevens, gevraagd om onderzoek te doen. Daarnaast wil de Consumentenbond dat de politiek ingrijpt. Het gaat niet alleen om datingapps, maar ook om apps die de ovulatie bijhouden (MyDays en Period Tracker Clue), apps over make-up (Perfect365), een app met Koranspreuken (Muslim) en een app over een pratende kat (My Talking Tom 2). 

In totaal delen ze gegevens met 135 verschillende commerciële partijen. Daarbij spant Perfect365 de kroon. De make-up-app verkoopt gebruikersgegevens aan maar liefst 72 bedrijven. Datingapp OKCupid, vooral populair in de Verenigde Staten, verzamelde de meest persoonlijke informatie zoals leeftijd, geslacht, locatie, geaardheid en drugsgebruik. 

Ook deze informatie werd via datahandelaren doorverkocht aan derde partijen. 

Wekelijks de nieuwste recensies, beste koopjes en het laatste nieuws over de wereld van tech in jouw mail? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!