Siri
Volledig scherm
Siri © Apple

Apple ontslaat medewerkers die naar Siri-fragmenten luisterden

Techreus Apple heeft de medewerkers ontslagen die luisterden naar opgenomen Siri-fragmenten. Het gaat waarschijnlijk om honderden werknemers van het bedrijf GlobeTech, die door Apple werden ingehuurd om de zoekopdrachten te analyseren.

Dat meldt NU.nl, dat de ontslagbrief in handen heeft. Afgelopen zaterdag werd de medewerkers van het Ierse IT-bedrijf verteld dat zij hun baan verliezen.

De medewerkers beluisterden ook Nederlandse opnames, zonder dat het bedrijf dit expliciet had gemeld. Dit alles gebeurde minder anoniem dan aanvankelijk gedacht. Volgens NU.nl hadden de werknemers inzicht in onder meer de locatie en de contactenlijst van de Siri-gebruikers. 

Apple zette het project begin augustus stil toen duidelijk was geworden dat medewerkers konden meeluisterden. Volgens het Ierse bedrijf kwam dat door een ‘systeemfout’.

Meeluisteren

De afgelopen maand werd duidelijk dat vrijwel alle techreuzen met een slimme assistent de opnames beluisterden voor kwaliteitsdoeleinden. Zo werd gecontroleerd of de stemassistenten goed reageerden op de activeringszin (‘Hé Siri’, ‘Hé Google’) en of er goede resultaten uit de spraakopdrachten kwamen. Meestal werd dit gedaan door een extern bedrijf. Hier werd in de gebruikersvoorwaarden geen melding van gemaakt.

Veel van de bedrijven beweerden dat dit anoniem gebeurde, maar dit bleek in de praktijk vaak niet waar te zijn. Zo werden er medische details en andere privézaken gehoord. De meeste techreuzen zijn inmiddels gestopt met de praktijken

Volledig scherm
© ANP XTRA
  1. Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Voor een echt goede laptop moest je vroeger een flinke duit betalen, maar die tijd is gelukkig al even voorbij. Ook in de prijscategorie 500 tot 800 euro (de middenklasse) vind je tegenwoordig uitstekende én snelle toestellen, met dank aan de processoren. Wil je graag een compacte laptop, dan is eentje van 14 inch (scherm van 31 cm breed) een interessante keuze. Tweakers koos de vier beste laptops uit in hun tweemaandelijkse laptoptest.