Beeld ter illustratie, Zoom.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie, Zoom. © AFP

Amerikaanse gerecht stelt vragen bij privacybeleid van Zoom

De openbaar aanklager in New York heeft het videoconferencing-bedrijf Zoom om meer uitleg gevraagd over zijn privacybeleid. Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus werken een pak meer mensen voltijds van thuis en boomt het gebruik van Zoom. De app kreeg er in één klap miljoenen klanten bij, maar de Amerikaanse justitie vreest dat de onderneming niet genoeg voorzorgsmaatregelen neemt om de gegevens van zijn gebruikers te beschermen.

,,We hebben een brief gestuurd naar Zoom met een reeks vragen, om ons ervan te verzekeren dat het bedrijf de gepaste maatregelen neemt om de privacy en veiligheid van zijn gebruikers te garanderen", aldus een woordvoerder van procureur Letitia James.

Op sociale media doken de voorbije dagen, via de hashtag ‘#zoombombed’, getuigenissen op van gebruikers die zeiden dat ze plots pornobeelden of haatboodschappen op hun scherm te zien kregen. Ook de FBI kreeg naar eigen zeggen al klachten over verstoorde videoconferenties.

Zoom wordt sinds de coronacrisis massaal gebruikt, niet alleen door bedrijven, maar bijvoorbeeld ook door ziekenhuizen of scholen, die nu onderwijs op afstand moeten geven.

Het bedrijf zelf, met zetel in Silicon Valley, verklaarde in een eerste reactie ,,de beveiliging zeer ernstig te nemen en er 24 uur op 24 mee bezig te zijn".

  1. Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
    VIDEO

    Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-net­werk

    De stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.