100.000 computers lek als een mandje: YouTuber Sven komt zo abortuskliniek binnen

YouTuber Sven van der Meulen heeft een abortuskliniek in verlegenheid gebracht door aan te tonen dat hij gemakkelijk de computer kan binnendringen en bij privégegevens kan. Het lek is inmiddels verholpen, maar staat symbool voor een groter probleem: zo'n 100.000 computers in Nederland kom je zo binnen.

Dat heeft allemaal te maken met een fout in besturingssysteem Windows, legt Sven uit in zijn nieuwste video (hier te zien én op zijn eigen YouTube-kanaal Vrije Vogels).

Een fout die volgens deskundigen makkelijk te herstellen is, maar veel bedrijven gaan daar veel te laks mee om. ,,Zelfs zolderkamer-hackertjes kunnen al maandenlang in 100.000 computers inbreken,” aldus Sven.

Zwakheden

Scholen, ziekenhuizen en zelfs een abortuskliniek, volgens experts kan zelfs een ict-student op mbo-niveau eenvoudig in de computers kijken. Door een fout staan de zwakheden van elke computer op het openbare internet.

Persoonlijke e-mails, personeelsgegevens: het ligt allemaal voor het grijpen bij veel bedrijven en organisaties. ,,In sommige bedrijven hadden we lampen op afstand aan en uit kunnen doen, een open haard aan kunnen zetten,” zegt Sven. ,,Dat is nog onschuldig, maar ook privégegevens van talloze mensen liggen zo op straat.”

Volledig scherm
Sven van der Meulen dringt computers binnen. © AD
 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.