Lewis Hamilton won vorig jaar de Grand Prix van Japan.
Volledig scherm
Lewis Hamilton won vorig jaar de Grand Prix van Japan. © AFP

Tyfoon nadert circuit van Suzuka, wellicht aanpassingen in Formule 1

Deskundigen maken zich zorgen over de weersomstandigheden van de komende dagen op het circuit van Suzuka, waar zondag de Grote Prijs van Japan in de Formule 1 wordt verreden. De tyfoon Hagibis nadert het gebied waar de coureurs de komende dagen in actie komen, in eerste instantie met trainingen en kwalificatie.

De organisatie maakte op de eigen website bekend de situatie goed in de gaten te houden. Van paniek is vooralsnog geen sprake. De eerste maatregel waaraan wordt gedacht is een aanpassing in de starttijden. Vrijdag zijn enkele buitjes mogelijk en neemt de wind in kracht toe, meldt Weerplaza. Zaterdag is wel noodweer mogelijk op Suzuka. Het waait dan hard tot stormachtig, windkracht 7 of 8, en tijdens de training en kwalificatie kan het fors regenen. Zondag is het zonnig, is de wind rustig en blijft het droog. 

Op het hoogtepunt van de storm worden windstoten verwacht van zo’n 216 kilometer per uur, maar of die precies het gebied rond Suzuka zal treffen is niet zeker. Wel wordt in Japan rekening gehouden met afgelastingen van wedstrijden bij het wereldkampioenschap rugby, dat momenteel ook in het land wordt gehouden. Er is geen ruimte in het speelschema om deze duels over te laten spelen, waardoor ze eventueel in een reglementair gelijkspel worden omgezet.

De ‘supertyphoon’ Hagibis die op weg is naar Japan.
Volledig scherm
De ‘supertyphoon’ Hagibis die op weg is naar Japan. © EPA

Volgens Weerplaza trekt de orkaan de komende dagen recht op de regio Osaka, het gebied waar Suzuka ligt, af. Toch lijken de gevolgen mee te vallen. De orkaan neemt namelijk langzaam in kracht af en op het laatste moment buigt Hagibis af naar het noordoosten. Dat is goed nieuws voor steden als Osaka en Kyoto, en ook voor de Formule 1. Voor de steden Tokio en Sendai is het minder goed nieuws, die lijken vol getroffen te worden door de orkaan.

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3493 stemmen