Volledig scherm
De toeschouwer die de apengebaren maakte richting United-speler Fred. © EPA

Toeschouwer gearresteerd voor maken van apengebaren naar United-speler Fred

De derby tussen de twee voetbalgrootmachten uit Manchester werd gisteravond ontsierd door racisme. Tijdens de wedstrijd Manchester City-Manchester United (1-2) maakte een toeschouwer apengebaren in de richting van United-speler Fred. Ook werden er aanstekers en munten richting Fred en zijn teamgenoot Jesse Lingard gegooid. Inmiddels is de 41-jarige man gearresteerd door de politie op verdenking van racistisch gedrag. 

Toen Fred, de Braziliaanse middenvelder van Manchester United, in de 67ste minuut een hoekschop wilde nemen, vond de man het nodig om apengebaren te maken. Dat is te zien op beelden die op internet circuleren. 

Thuisclub Manchester City doet, in samenwerking met de politie, onderzoek naar het incident, zo is te lezen in een statement. The Citizens hanteren een zerotolerancebeleid wat betreft discriminatie. Iedereen die zich schuldig maakt aan racisme is nooit meer welkom op de club. Ook de Engelse voetbalbond FA onderzoekt het incident. 

Bekijk hier de samenvatting van City-United

Fred had zelf niet eens door dat hij onheus werd bejegend, maar zag de beelden pas in de kleedkamer na afloop. ,,Zonde dat dit anno 2019 nog steeds gebeurt. Helaas komt dit voor in sommige stadions. Het gebeurde ook in Oekraïne. Het is triest, maar we moeten met opgeheven hoofd verdergaan en dit proberen te vergeten. We moeten ze ook geen enkele aandacht geven, want dat is het enige dat ze willen. We zijn allemaal gelijk, ongeacht huidskleur, haar of geslacht. Ik wil er verder niet aan denken. Ik wil gewoon verder", besluit Fred. 

Ook United-coach Ole Gunnar Solskjaer is zich bewust van het voorval: ,,Het is onacceptabel. Ik hoop dat hij nooit meer voetbal zal kijken.”

Recentelijk werd ook in Nederland racisme geconstateerd. Tijdens de wedstrijd Den Bosch-Excelsior werd Excelsior-speler Ahmed Mendes Moreira racistisch bejegend. Er werden onder meer sinterklaasliedjes gezongen en oerwoudgeluiden gemaakt. De wedstrijd werd toen tijdelijk stilgelegd. 

Volledig scherm
Fred werd ook bekogeld met objecten uit het publiek. © BSR Agency

Poll

Wie moet de nieuwe trainer van NAC worden?

  • Erwin Koeman (18%)
  • Robert Maaskant (5%)
  • Alfons Groenendijk (5%)
  • Maurice Steijn (18%)
  • Kees van Wonderen (31%)
  • Jurgen Streppel (8%)
  • Iemand anders (14%)
7781 stemmen