Tennisagenda: van Kiki's online toernooizege tot de op-hoop-van-zegen-kalender
Wat doe je als tennisprof wanneer er ineens geen toernooien meer zijn? Kiki Bertens (28) besteedde haar plotse zee aan vrije tijd nuttig: ze won een onlinetoernooi, doneerde tennisschoenen aan het ziekenhuis en werkte mee aan een boek.
Dit verhaal is onderdeel van onze tennisspecial in samenwerking met de KNLTB. Deze bijlage vind je bij de krant van 15 juni 2020 of lees je hier online.
Ze won vorig jaar het WTA-toernooi van Madrid en eind april slaagde Kiki Bertens er zowaar in om haar titel te verdedigen. Niet op het Spaanse gravel ditmaal, maar vanuit huis, op de PlayStation; het echte toernooi was vervangen door een virtueel tennisevenement.
Bertens had flink geoefend op de spelcomputer die de organisatie haar had toegestuurd. ,,Als ik iets doe, wat het ook is, wil ik het goed doen”, zei ze na haar overwinning. ,,Het is mijn eer te na om er dan in de eerste ronde uit te vliegen. Ik heb nog nooit zo relaxed een toernooi gewonnen.”
Samen met collega-tennisprof Matwé Middelkoop verblijdde Bertens in april het Amphia-ziekenhuis in Breda met dozen vol tenniskleding en -schoeisel, te gebruiken door patiënten die revalideren na te zijn hersteld van corona. Ze doneerde onder meer speciale schoenen, voor haar op maat gemaakt en met haar naam erop.
En ze werkte, in haar rol als ambassadeur van de Nederlandse tennisbond KNLTB, mee aan een boek, Tennis met Kiki. Hierin laat ze zien wat er allemaal bij tennis komt kijken, hoe je trainingen aanpakt en wedstrijden voorbereidt. Tennis met Kiki verschijnt deze maand.
Tekst gaat verder onder de foto...
Wereldranglijst
Ruim drie maanden is Bertens nu de nummer 7 van de wereld op de ranglijst van de Women’s Tennis Association (WTA). Sinds 9 maart heeft ze 4335 punten, er komt niets bij en er gaat niets af. De WTA heeft namelijk, evenals de Association of Tennis Professionals (ATP) bij de mannen, de wereldranglijsten bevroren.
Logisch, er zijn geen toernooien. In het tennis bieden resultaten uit het verleden normaliter een jaar lang garanties voor de toekomst. De punten die je verdient blijven 52 weken geldig. Doe je het goed in de grand slams, de belangrijkste toernooien van het seizoen, dan mag je die punten een heel jaar houden en stijg je dus flink. Tegelijkertijd is daar een risico aan verbonden: vlieg je het seizoen daarop al vroeg uit het toernooi, dan raak je heel veel punten kwijt.
Elke maandag publiceren de ATP en de WTA geactualiseerde wereldranglijsten. De meeste punten zijn te verdienen in de grand slams (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open). Bij de mannen krijgt een grandslamwinnaar 2000 punten, de verliezend finalist 1200 en een plek in de halve finale levert 720 punten op. Winst in een ander ATP-toernooi kan goed zijn voor 1000, 500 of 250 punten, afhankelijk van de sterkte van het evenement. Novak Djokovic, de huidige nummer 1 van de wereld, heeft op dit moment ruim 10.000 punten.
Ook bij de vrouwen levert een grandslamzege 2000 punten op. In de WTA Premier-toernooien zijn eveneens veel punten te vergaren. Zo kreeg Kiki Bertens voor haar eindzege in Sint-Petersburg in februari van dit jaar 470 punten. Omdat ze daar ook in 2019 al had gewonnen, kon ze geen extra punten verdienen voor de WTA Ranking. Wel behield ze de volle buit en bleef ze stevig in de top 10 van de wereld staan, waar anderen punten kwijtraakten.
Wie aan het einde van het seizoen in de top 8 van de ATP Ranking staat, plaatst zich normaliter voor de ATP Finals in Londen. Bij de vrouwen wordt een apart klassement bijgehouden dat alleen loopt over het seizoen 2020, de Race To Shenzhen. De acht beste speelsters van het jaar kwalificeren zich voor de WTA Finals in China. Als deze eindtoernooien dit jaar doorgang kunnen vinden, tenminste.
Op-hoop-van-zegen-kalender
De coronacrisis heeft de tenniskalender voor dit jaar volledig in de war geschopt. Alle toernooien van de tennisbonden ATP, WTA en ITF zijn in ieder geval tot en met 31 juli geannuleerd. Deze maand wordt bekend wat er met de rest van het seizoen gebeurt. Voorlopig staat er nog geen streep door de US Open en Roland Garros. Over Wimbledon is wel al duidelijkheid: dat grandslamtoernooi gaat deze zomer sowieso niet door.
De volgende evenementen staan nog op de tenniskalender in Nederland en daarbuiten, maar het is dus hoogst onzeker of ze daadwerkelijk kunnen doorgaan:
10-16 augustus: ITF World Tennis Tour (Oldenzaal)
17-23 augustus: ITF World Tennis Tour (Velp)
31 augustus-13 september: US Open (New York)
18-20 september: Davis Cup, Uruguay-Nederland (Montevideo)
20 september-4 oktober: Roland Garros (Parijs)
november Fed Cup, Nederland-China (exacte datum en locatie nog niet bekend)
1-8 november WTA Finals (Shenzhen)
15-22 november ATP Finals (Londen)
23-29 november Davis Cup Finals (Madrid)
Kijk voor actuele informatie op de website van deze krant en op tennis.nl, het platform van de KNLTB.
Lees hieronder de volledige tennisspecial.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Doodse stilte in kleedkamer als Denzel Dumfries zegt dat hij prof wil worden: ‘Namen hem niet serieus’
Barendrecht, Rhoon -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUM
Hyballa onderschrijft eredivisie ambitie NAC-leiding: ‘Ik houd van die druk en wil promoveren’
Tot de laatste week van juni gaan de luiken dicht op het trainingscomplex in Zundert. Na terugkomst van zijn vakantie is Peter Hyballa zeven dagen per week en 24 uur per dag gefixeerd op dat ene doel: promotie naar de eredivisie.Breda -
Sancties tegen Rus Nikita Mazepin blijven van kracht: terugkeer in Formule 1 voorlopig uitgesloten
Nikita Mazepin kan een terugkeer op korte termijn in de Formule 1 vergeten. De Britse justitie weigert de sancties tegen de Russische coureur, die werden opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne, op te heffen. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
Feyenoord raakt keeperstrainer na tien jaar kwijt aan KNVB
-
-
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUM
Laatste waarschuwing voor NAC: nog één keer over de schreef, dan thuis zonder publiek
De NAC-supporters zijn gewaarschuwd. De volgende keer dat zij zich in de ogen van de KNVB niet gedragen zoals de voetbalbond voorschrijft, bestaat de kans dat de club een wedstrijd achter gesloten deuren moet spelen.Breda