Met een brede grijns passeert Ryan Kamp als kampioen de streep in Rucphen.
Volledig scherm
Met een brede grijns passeert Ryan Kamp als kampioen de streep in Rucphen. © Ad Pertijs

Ryan Kamp ondanks crash op NK opnieuw de sterkte bij de beloften

NK veldrijden rucphenRyan Kamp deed op het NK voor beloften wat van hem verwacht werd: winnen. ,,Ik ben blij dat ik hem heb kunnen behouden", zei de tiener uit Raamsdonksveer kijkend naar zijn verse kampioenstrui. ,,Ik voelde me goed vandaag, kwam ontspannen naar hier, maar als dan het startsignaal klinkt, is er toch weer de druk om het te doen.”

In de met de prof gecombineerde wedstrijden pakte Mees Hendrikx in Rucphen de zilveren plak bij de beloften en het brons was voor Pim Ronhaar, bij Pauwels Sauzen de teamgenoot van Kamp. 

In de finishstraat had Kamp alle tijd om publiek en zichzelf te bedanken voor alles. Alleen in de eerste ronde had de tiener hem even moeten knijpen. Na een flitsende start, vergaloppeerde hij zich in een haakse bocht. ,,Ik kwam daar veel te hard  aangereden,  knalde in de hekken en nam David van der Poel jammer genoeg mee in mijn val.” Diezelfde Van der Poel was vorig jaar immers de man die voor hem de springplank was naar zijn eerste titel. 

Zorgen om schoen

Nu was Kamp op achtervolgen aangewezen omdat Tim van Dijke mee was geslopen  met de profs. Hij kreeg de Zeeuw snel in het vizier. ,,Mijn grootste zorg was mijn schoen", vertelde de kampioen. ,,Die was beschadigd geraakt bij de crash. Ik durfde hem niet te strak aan te draaien, maar gelukkig hield de sluiting het tot aan de finish.”

De volgende uitdaging voor Kamp is het WK, dat over drie weken wordt gehouden in Zwitserland. Wat hij daarvan van verwacht? ,,Dat ik in ieder geval voor het podium moet gaan.”