Volledig scherm
Sebastian Vettel. © Getty Images

Reprimande en boete voor ongeduldige Vettel

Sebastian Vettel behoudt zijn tweede plaats in de kwalificatie voor de Grote Prijs van Brazilië. De Duitse coureur van Ferrari moest zich na de kwalificatie komen verantwoorden bij de stewards, omdat hij de regels had overtreden bij het wegen van zijn bolide. Een gridstraf dreigde, maar Vettel kwam weg met een reprimande en een boete van 25.000 euro.

Tijdens het tweede deel van de kwalificatie, toen het voorzichtig begon te regenen op Interlagos, werd Vettel door de stewards naar binnen geroepen voor een weging. De Duitser had daar duidelijk weinig zin in, zo maakte hij met handgebaren duidelijk. De nummer 2 van het WK reed eerst de pilon omver die voor de weegbrug stond. De steward die bij de brug stond, kon net op tijd opzij springen. Vettel had volgens de regels de motor van zijn Ferrari moeten uitzetten, maar de Duitser verzuimde dat omdat hij snel weer de baan op wilde. Hij reed ook zelf van de weegbrug af en beschadigde daarmee de balansblokken.

,,Ik vond het oneerlijk dat ik naar de weegschaal werd geroepen terwijl de omstandigheden zo veranderlijk waren’', zei Vettel, die in de strijd om poleposition werd afgetroefd door Lewis Hamilton. De Brit, die zich twee weken geleden in Mexico al verzekerde van zijn vijfde wereldtitel, zette met 1.07,281 een baanrecord neer. Vettel was 0,093 seconde minder snel. Max Verstappen kwalificeerde zich als vijfde, achter de Mercedessen en Ferrari’s.

Hamilton kwam tijdens de kwalificatie bijna in botsing met Sergei Sirotkin. De Brit reed langzaam over de baan en week precies uit op het moment dat de Rus hem op hoge snelheid wilde passeren. Sirotkin kon maar net een aanrijding voorkomen. De stewards lieten het incident onbestraft.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
74'
3-1
VitesseVIT
away logo