Primeur in Formule 1: wat betekent sprintrace op Silverstone voor Verstappen en co?
VIDEODe Grand Prix van Silverstone heeft dit weekeinde een primeur. Voor het eerst in de historie van de Formule 1 wordt er een sprintrace toegevoegd aan het raceprogramma. Het biedt Max Verstappen de kans om nog meer WK-punten te pakken dan normaal. Maar hoe werkt het?
,,Ik hoop natuurlijk dat ik met 29 punten uit dit raceweekeinde kom”, zei Max Verstappen eerder deze week in een interview met het Engelse Sky Sports. En hij keek er bloedserieus bij. Het was ook geen opmerking van een streberige brugklasser die een 10 heeft gehaald voor Engels en de volgende keer een 11 wil, wetende dat dat niet kan. Nee, waar voor Verstappen de perfecte race tot de Grand Prix Oostenrijk van ruim 1,5 week geleden 26 punten kon opleveren, liggen er dit weekeinde daadwerkelijk drie meer voor het oprapen.
Waarom? Vanwege de introductie van de sprintrace. Voor het eerst in de geschiedenis van de Formule 1 wordt er een extra wedstrijd toegevoegd aan een Grand Prix. Een korte wedstrijd welteverstaan, die op het circuit van Silverstone voor meer spanning en spektakel moet zorgen. De sprintrace is tegelijkertijd een race om punten voor het wereldkampioenschap én een strijd om pole position voor de klassieke wedstrijd op zondag.
Het gooit het traditionele programma van een Formule 1-weekeinde door de war. Want óók de normale kwalificatie staat gewoon op het programma. Die wordt een dag naar voren gehaald en vindt op vrijdag plaats. Tijdens de kwalificatie strijden de coureurs om de beste plek op de startgrid tijdens de sprintrace, die op zaterdag wordt gereden.
Die sprintrace is in feite een flink ingekorte Grand Prix. De wedstrijd duurt 100 kilometer, wat op Silverstone neerkomt op 17 ronden. Tijdens de race mogen de coureurs zelf bepalen of ze een pitstop willen maken of niet. De winnaar van de sprintrace krijgt drie WK-punten, de runner-up verdient twee punten en de nummer drie krijgt er één. Tegelijkertijd is de uitslag van de sprintrace ook de startvolgorde voor de traditionele Grand Prix van zondag. Er staat dus nogal wat op het spel tijdens dit nieuwe zaterdagonderdeel.
Minder beperkende technische regels
En dat zorgt behalve voor extra spanning óók voor veranderingen op technisch vlak. Het bandenreglement is namelijk aangepast. Tijdens de kwalificatie op vrijdag rijden alle coureurs op zachte banden. Tijdens de sprintrace en de Grand Prix mogen ze vervolgens zelf kiezen op welke bandensoort ze starten, waar het normaal gesproken verplicht is om aan een Grand Prix te beginnen met de banden waarmee de coureurs het tweede gedeelte van de kwalificatie hebben afgesloten.
Met het toevoegen van de sprintrace, krijgen de coureurs dus minder beperkende technische regels opgelegd. Ze worden vrijer gelaten in het bepalen van hun strategie in de jacht op zo veel mogelijk punten.
En daar gaat de leider in het wereldkampioenschap maar al te graag mee aan de slag. Voor de veeleisende Verstappen is het ook lekker dat het op Silverstone nóg een stap beter kan dan tot anderhalve week geleden het geval was. In Oostenrijk reed hij voor het eerst in zijn carrière de perfecte race. Door te winnen én de snelste raceronde te rijden, pakte hij 26 punten. In Engeland wil hij een 11. En dat kan nog ook.
De drie sprintraces van dit seizoen zijn een experiment. Later wordt bekeken of deze opzet verder wordt uitgerold in de Formule 1.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Belgische wielrenster Shari Bossuyt na positieve test: ‘Heb nooit bewust gebruikt’
-
Met video
Podcast In Het Wiel | Bellen met Thijs vanuit het ziekenhuis: 'M'n knie zag eruit als een vulkaan’
Het gravelavontuur van Thijs Zonneveld in de Verenigde Staten kwam afgelopen zaterdag vrij abrupt aan z’n einde vanwege een harde val. -
PREMIUM
Column Hugo Borst | Eigenlijk kan het niet, maar god, wat bewonder ik die jongen
Columnist Hugo Borst weet nog hoe zijn favoriete speler voor het eerst riep dat dat hij Oranje ging halen. ‘Als beginneling in de Keuken Kampioen Divisie lagen zijn medespelers in een deuk.’ -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
PREMIUM
Hoe Mark van Bommel na het verdriet van Antwerpen het wonder van Genk beleefde: ‘Mijn kinderen moesten me oprapen’
Het was onwaarschijnlijk, zinderend, waanzinnig, ongelooflijk, bizar, krankzinnig, knotsgek, sensationeel en episch tegelijk. België beleefde zondagavond misschien wel een van de meest bijzondere voetbalavonden ooit. Een van de grote winnaars? Trainer Mark van Bommel, de coach van Royal Antwerp FC.Eindhoven
-
PREMIUM
Extreme gedrevenheid workaholic maakt NAC beter: ‘Ik waardeer het als hij je een keer helemaal afmaakt’
Breda -
-
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.