De goal van Ajacied Quincy Promes tegen Chelsea werd afgekeurd door de VAR.
Volledig scherm
De goal van Ajacied Quincy Promes tegen Chelsea werd afgekeurd door de VAR. © Screenshot Ziggo Sport

‘Premier League wil VAR-foutmarge van tien centimeter’

VideoNa UEFA-president Aleksander Ceferin en Gerard Sierksma van de Universiteit Groningen wil ook de Premier League een foutmarge van (minimaal) tien centimeter inbouwen om gepriegel met verschillen van enkele millimeters bij buitenspelgevallen te voorkomen. Dat meldt de Engelse krant The Times.

Sinds dit seizoen maakt de Premier League gebruik van de ‘buitenspelsoftware’, waarbij met blauwe en rode lijntjes digitale strepen worden getrokken. De KNVB neigt ook naar het systeem van de Premier League, vooral scheidsrechters zijn enthousiast, maar ook de Britse software stuit op flink wat verzet bij de voetballiefhebbers en clubs.

Emeritus hoogleraar Sierksma van de Universiteit Groningen heeft namelijk wetenschappelijk aangetoond dat er altijd een foutmarge zit opgesloten in het eerste balcontact en het moment dat de bal de voet verlaat. Dat is pas op te heffen als je een (ruime) marge inbouwt, een zogenaamde tolerantiezone van vijftig centimeter (25 centimeter aan weerszijden van de laatste verdediger).

Engeland overweegt nu komend seizoen een marge van tien centimeter in te voeren. Volgens The Times zou die marge dit seizoen al negen doelpunten meer hebben opgeleverd. Op basis van omstreden VAR-technologie werden dit seizoen in Engeland al 25 goals afgekeurd. BBC-presentator en oud-spits Gary Lineker noemde het al de ‘okselregel’. Het bekendste voorbeeld was een afgekeurde goal van Norwich City-spits Teemu Pukki tegen Tottenham Hotspur in december (zie onder).

Volledig scherm