Ook in de statistieken was Maradona een fenomeen
Ook voor statistici was de gisteren overleden Diego Maradona een lust voor het oog. De Argentijn was op het veld onnavolgbaar, iets wat zijn cijfers onderschrijven. Dit zijn de fraaiste statistieken uit de prachtige loopbaan van Maradona.
Delen per e-mail
Magische cijfers
Pluisje diende na zijn doorbraak bij Argentinos Juniors en Boca Juniors uiteindelijk drie Europese clubs: FC Barcelona, Napoli en Sevilla. Vooral in Napels verwierf hij een heldenstatus, door in 259 wedstrijden 115 keer te scoren. Lang was hij met zijn hoge productie recordhouder, maar hij werd de laatste jaren van de troon gestoten door Marek Hamsik (121 goals) en Dries Mertens (128 treffers). Ook in Spanje kon hij fraaie cijfers overleggen. Namens FC Barcelona scoorde hij dertig keer in 43 duels. Namens Sevilla was hij in zijn nadagen nog vijf keer trefzeker in 26 optredens.
• Argentinos Juniors: 116 goals
• Boca Juniors: 28 goals
• FC Barcelona: 38 goals
• Napoli: 115 goals
• Sevilla: 7 goals
• Boca Juniors (tweede periode): 7 goals
WK-titel
1986 zal voor altijd hét jaar uit de roemrijke carrière van Maradona zijn. In dat jaar hielp hij de Argentijnse ploeg aan de voorlopig laatste wereldtitel uit de historie. Op dat toernooi in Mexico was de dribbelaar bij tien doelpunten betrokken: daarmee heeft hij nog altijd het record in handen voor de most valuable player op de mondiale eindronde. De meest memorabele maakte hij in de kwartfinale tegen Engeland, door met zijn zelfbenoemde Hand van God bij te dragen aan de uiteindelijke 2-1 zege. Het was een van zijn 35 treffers in dienst van de Argentijnse ploeg. Dát doelpuntenrecord kreeg hij nooit in handen. Momenteel voert mede-legende Lionel Messi de all-time topscorerslijst aan met 71 treffers.
Schoppen incasseren
Dat Maradona fantastisch kon voetballen, heeft hij vaak genoeg moeten voelen. Regelmatig werd de handigste dribbelaar van zijn tijd onderuit geschoffeld, in een wanhopige poging de onstopbare middenvelder af te remmen. Een blik in de recordboeken onderstreept dat gegeven. Maradona bezet het volledige podium qua spelers op wie de meeste overtredingen werden gemaakt tijdens een WK. In 1982 werd hij 36 keer ten val gebracht, in 1990 vijftig keer en in het gouden jaar 1986 moest hij 53 keer opkrabbelen.
Prijzen
Maradona mocht in zijn loopbaan in totaal negen clubtrofeeën de lucht intillen. Bij Boca Juniors (een), FC Barcelona (drie) en Napoli (vijf) stond hij met zijn kwaliteiten aan de basis van prijzen. Het langst speelde de legende voor Napoli, negen seizoenen om precies te zijn. Het waren direct de gloriejaren voor de club, die aan de hand van Maradona twee landstitels en de UEFA Cup veroverde. Voor en na Maradona wonnen de Napolitanen nooit een grote prijs.
Trainersloopbaan
Maradona behoorde als speler tot de grootsten ter aarde, als coach ging het hem wat minder voor de wind. Maradona stond aan het roer bij Textil Mandiyú, Racing Club, de Argentijnse nationale ploeg, Al-Wasl, Al-Fujairah, Dorados de Sinaloa en Gimnasia de la Plata, waar hij tot dit jaar actief was. Tevens was hij voorzitter bij Dinamo Brest. Tot prijzen leidde zijn trainersloopbaan niet.
Persoonlijke titels
• Argentijns voetballer van het jaar: 1979, 1980, 1981 en 1986
• Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar: 1979, 1986, 1989, 1990, 1992
• Argentine Sports Writers’ Sportman van de eeuw: 1999
•FIFA Golden Ball Award: 1986
• World Soccer Voetballer van het jaar: 1986
• Gouden Bal voor bewezen voetbaldiensten: 1996
• FIFA Beste voetballer van de eeuw (Publieksprijs): 2000
• Doelpunt van de eeuw: 2002 (In 1986: 2-1 tegen Engeland; tweede goal)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nog meer zorgen voor Barcelona: rechter schaft belastingvoordeel af
De Spaanse belastingdienst moet toch extra belasting gaan innen bij de voetbalclubs Real Madrid, FC Barcelona, Athletic en Osasuna. De belastingregeling waarvan zij profiteerden is niet toegestaan, heeft de hoogste Europese rechter bepaald in hoger beroep. -
Schuurs bereikt dubbelfinale in Doha
Demi Schuurs heeft met haar Amerikaanse dubbelpartner Nicole Melichar de finale bereikt van het WTA-toernooi in Doha. Het als tweede geplaatste koppel rekende in de halve finales van het Qatar Open af met de Sloveense Andreja Klepac en Sania Mirza uit India. De beslissing viel in de supertiebreak: 7-5 2-6 10-5. -
Samenvatting
Koeman na comeback: ‘Als je zulke wedstrijden wint, word je gezien als goede trainer’
Trainer Ronald Koeman is trots op het bereiken van de Spaanse bekerfinale met FC Barcelona. Zijn ploeg werkte in de return tegen Sevilla de 2-0-nederlaag uit de eerste wedstrijd weg en besliste het tweeluik in de verlenging. ,,We hebben hier iets buitengewoons gepresteerd”, zei Koeman. -
PREMIUMUPDATE
Nog één keer huilt, klapt en zingt Argentinië voor Maradona
Na een nacht zonder slaap nam Argentinië donderdag afscheid van Diego Maradona. In Buenos Aires trokken ruim een miljoen mensen langs zijn kist. Rond middernacht Nederlandse tijd werd hij begraven op het kerkhof Jardín Bella Vista, even buiten de stad. -
Fotoserie eerbetoon in Napels
Napoli treedt in Europa League aan met elf 'Maradona's'
De spelers van Napoli liepen voorafgaand aan het Europese duel met Rijeka het veld op in shirts met op de achterkant de naam Maradona en het rugnummer 10. De Italianen wonnen met 2-0.
-
PREMIUM
Erik Dekker vol lof over wieleropa Rebellin (49): ‘Hij kan mijn zoon nog bijhouden’
-
PREMIUM
Maakt ‘de klapschaats van de atletiek’ hardlooprecords dubieus?
Op de weg was de atletiekwereld al langer in de ban van de Vaporfly’s, de revolutionaire schoenen waar menig record op is gelopen. Nu zijn er ook varianten voor op de baan. De EK indoor in Torun worden het eerste internationale toernooi waar deze superspikes door veel atleten, zoals bijvoorbeeld Mike Foppen, zullen worden gebruikt. -
Samenvatting
Frenkie dompelt Luuk in rouw: Barça plaatst zich na heerlijke comeback voor Copa-finale
Frenkie de Jong staat met FC Barcelona in de Spaanse bekerfinale. De ploeg van trainer Ronald Koeman maakte de 2-0 nederlaag uit het eerste duel goed: 3-0 na verlenging. In de eindstrijd wacht de winnaar van het duel tussen Levante en Bilbao.