Norris: Ik heb angst voor de dood, blessures en grote crashes
Lando Norris is niet bang om over zijn angsten in de Formule 1 te praten en daarmee is de 19-jarige Brit één van de weinige coureurs die daar zo open over is. ,,Sommige coureurs zeggen dat er geen angst is. Ik heb die angst wel. Ik ben bang voor de dood. Bang voor blessures. Bang voor grote crashes.”
,,Ik ben voor al die dingen bang”, vertelt de coureur van McLaren aan Reuters. ,,Misschien ben ik menselijker dan sommige coureurs. Maar het is gewoon een angst. Het is niet dat ik niet het circuit op durf.”
Norris zegt dat hij goed met de angst om kan gaan, maar op het smalle stratencircuit van Monaco speelt die toch op. ,,Daar kan de angst harder inslaan. Er is geen enkele ruimte voor fouten. Als je crasht, dan is het doorgaans ook een grote crash. Er zijn twee dingen die je nooit hebt in een simulator: G-krachten en angst. Daar maakt het niet uit of je de muur raakt. Er is geen enkele consequentie.”
In zijn eerste jaar in de Formule 1 heeft Norris nog niet getoond dat de angsten hem parten spelen. Hij kwalificeerde zich al driemaal bij de beste tien en werd in Bahrein zelfs zesde in de race.
Gevechten met Verstappen
Norris heeft in zijn woonkamer een grote simulator staan ter waarde van zo'n 40.000 euro. Verder zijn er alleen nog een tafel en een bank terug te vinden in de woonkamer. Op sommige dagen kan hij van elf uur ‘s ochtends tot midden in de nacht in de simulator doorbrengen om online te racen.
Tijdens die simulatorsessies komt hij vaak genoeg Max Verstappen tegen. In februari reden ze zelfs samen voor Team Redline in de 12 uur van Bathurst. De Brit noemt het een belangrijk onderdeel van zijn leven. ,,Je blijft scherp. Vaak is het gewoon voor de lol, want ik vind het erg leuk om te doen. En ik race ook nog tegen Max. We proberen dan zoveel mogelijk met de setup van de wagen bezig te zijn. Uiteindelijk is het dus niet zomaar een spelletje. Op het circuit doe ik eigenlijk dezelfde dingen als in de simulator.”
Norris zegt ook dat de simulator hem heeft geholpen om te trainen voor onbekende circuits of nieuwe technieken. ,,Als ik tegen Max reed, leerde ik van hem hoe hij reed op een bepaald circuit. Ik heb dan ook geleerd om te verdedigen op die baan, want dat kan hij heel erg goed. Hij kan ook erg agressief zijn. Misschien push je wat meer op de simulator, maar ik heb zeker dingen geleerd voorafgaande aan dit seizoen. Ook over Max.”
Arjan Schouten, Tim Engelen en Etienne Verhoeff bespreken de Grand Prix van Nederland en de race in Monaco. ‘Max Verstappen heeft nog alles te bewijzen in Monaco’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Alles uit de kast gehaald om Ronaldo binnen te halen, maar Al-Nassr grijpt na beker nu ook naast de titel
-
Tallon Griekspoor ligt niet wakker van online haat: ‘Krijg zo 200 tot 300 toewensingen per partij’
Roland Garros claimt het eerste internationale sportevenement te zijn dat atleten kan beschermen tegen online haat. Tallon Griekspoor gebruikt de software niet. ,,Mij boeit het niet, totdat familieleden berichten krijgen.” -
Verstappen: Monaco niet de grootste kans op een zege dit seizoen
De Grand Prix van Monaco was de afgelopen jaren steevast een race die omcirkeld was op de kalender van Red Bull. De kans dat Max Verstappen of Pierre Gasly dit weekeinde als eerste over de streep zullen komen, is echter niet zo groot, vertelt Verstappen. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
samenvatting
Glibberend maar met overmacht wint Max Verstappen zijn tweede GP van Monaco
-
PREMIUM
De ontknoping in het West-Brabantse amateurvoetbal: bekijk hier de scenario's en het volledige programma
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.