Volledig scherm
Martin Verkerk wint de kwartfinale op de Roland Garros. © Christian Hartmann

Martin Verkerk: Kiki moet zich niet gek laten maken

Martin Verkerk baarde in 2003 opzien door ‘vanuit het niets’ door te dringen tot de finale van Roland Garros. De 40-jarige oud-tennisser ziet Bertens als een van de favorieten. ,,Ze kan winnen, waarom niet?”

Quote

Ze is één van de beste op gravel.

Martin Verkerk

Het verschil in het verhaal van Martin Verkerk en dat van Kiki Bertens is groot. Verkerk: ,,Niemand verwachtte destijds dat ik de finale zou halen. Ik was geen favoriet. Bij Bertens is dat natuurlijk wel anders. Zij is de nummer vier van de wereld en de verwachtingen zijn hooggespannen.”

Die druk zal Bertens geen parten spelen, zo denkt Verkerk. ,,De laatste tijd zijn de verwachtingen rondom haar als tennisster altijd vrij hoog, maar ze heeft de afgelopen tijd laten zien goed met die druk te kunnen omgaan.”

Volgens de oud-finalist van het prestigieuze graveltoernooi is er geen bepaalde succesformule om tot de finale van Roland Garros door te dringen. ,,Bertens moet gewoon doen wat ze altijd doet en dat is heel simpel het beste tennis spelen. Ze moet zich niet gek laten maken, goed haar rust pakken en tijd voor haarzelf nemen. Wees niet teveel bezig met wat mensen schrijven en zeggen. Focus op jezelf en op niets of niemand anders.”

Volledig scherm
Kiki Bertens begint morgen als nummer 4 aan Roland Garros. . © ANP Graphics

Samen met Petra Kvitová en Simona Halep behoort Bertens tot de favorieten voor de winst, vindt Verkerk. ,,Ze is één van de beste op gravel. Wat zeg ik? Op alle ondergronden. Ze zou het zomaar kunnen winnen, waarom niet? Het moment dat je daadwerkelijk in de finale van een Grand Slam staat, dat is wel een dingetje. Dat is nieuw voor haar. Daar kun je je eigenlijk niet op voorbereiden.”

Volledig scherm
Martin Verkerk. © ANP
Volledig scherm
Kiki Bertens. © Videostill
Volledig scherm
Kiki Bertens. © AP