Volledig scherm
Archiefbeeld Marijn Maas © Andy Bolle

Huijbergse wielrenner Marijn Maas wint koers vanwege eerlijkheid

Eerlijkheid duurt het langst. Dat dacht de Huijbergse wielrenner Marijn Maas maandag tijdens de wielerwedstrijd voor nieuwelingen (15 en 16-jarigen) in het Belgische Waarschoot. Twintig renners doken onder de neerdalende spoorbomen door. Maas wachtte netjes met de rest van het peloton en kwam als 21ste over de finish, om vervolgens alsnog tot winnaar te worden uitgeroepen.

De nieuweling zag in de laatste kilometers van de koers plotseling de slagbomen van de spooroverweg naar beneden komen en besloot, zoals dat hoort, te wachten tot de trein gepasseerd was. ,Er waren twee spooroverwegen in het rondje dat we negen keer moesten rijden”, vertelt Maas een dag later. ,,Voor de wedstrijd had de jury het reglement nog eens uitgelegd. Wanneer je zou oversteken terwijl de spoorbomen omlaag waren, zou je gediskwalificeerd worden en worden geschorst voor een maand.”

Derde positie
Maas reed in derde positie, toen het peloton bij de spooroverweg aankwam: ,,Van ver kon je al zien dat de lichten brandden en de bomen omlaag gingen. Ik stopte.” De twee renners voor hem, maar ook 18 coureurs die achter hem reden, besloten wel het risico te nemen en reden door. ,,De aankomende trein liet zijn toeter horen, en dat was niet om ons vriendelijk te begroeten. Wat die renners deden was gewoon gevaarlijk.”

De twintig renners die doorreden, dachten te sprinten voor de overwinning. ,,Maar dat vonden wij niet eerlijk”, aldus Maas. ,,Met alle renners die wel bleven staan, spraken we af dat wij zouden rijden voor de overwinning. Maar goed, we wisten natuurlijk niet of de jury die anderen daadwerkelijk zou diskwalificeren.”

Wachten op beslissing
Maas was de sterkste van de renners die zich aan de regels hadden gehouden. ,,Maar mijn handen durfde ik niet meteen in de lucht te steken”, vertelt hij. ,,Het was toch nog wachten op wat de jury zou doen. Toen die besliste de ander twintig te diskwalificeren, waren er natuurlijk nogal wat renners boos. Maar eigenlijk moeten zij ook weten dat ze fout waren.”

De sterkste
Het betekende de tweede overwinning van het seizoen voor Maas. Maar voelt dit wel als een echte zege? “Ja, ik was gewoon de sterkste. Ik kan er ook niets aan doen dat die andere renners doorreden. Maar het is wel jammer dat nu lijkt alsof geluk heb gehad of zo. Voor die spooroverweg zat ik ook al voorin, ik heb er hard voor moeten rijden.” Of hij nog een keer terugkomt naar Waarschoot, weet hij nog niet. ,,Ik wilde er vooral rijden omdat mijn broer Jan er zeven jaar geleden ook gewonnen heeft. Het is best een mooi rondje, maar de situatie met die spooroverwegen moet ik nog eens overwegen. Het beste zou zijn als ze die er volgend jaar gewoon uit halen.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
38'
1-0
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo FC TwenteTWE
EINDE
2-3
Willem IIWIL
away logo

poll

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

  • Giovanni Korte (1%)
  • Gervane Kastaneer (6%)
  • Sydney van Hooijdonk (35%)
  • Sullay Kaikai (14%)
  • Mikhail Rosheuvel (3%)
  • NAC moet een nieuwe spits halen (39%)
  • Robert Mühren (3%)
3051 stemmen