Pep Guardiola.
Volledig scherm
Pep Guardiola. © REUTERS

Guardiola als trainer op eenzame hoogte in beslissende fase CL

Pep Guardiola won gisteren als trainer met Manchester City van Real Madrid (1-2) en bereikte hiermee een opvallende mijlpaal. Het was voor de Spaanse trainer zijn 28ste overwinning in de knock-outfase van Champions League, waardoor hij alleen aan de leiding kwam in het klassement van trainers met de meest gewonnen wedstrijden in de knock-outfase. 

Guardiola begon zijn trainerscarrière bij FC Barcelona en won in zijn eerste jaar bij de Catalanen direct de Champions League. In het seizoen 2010/11 deed hij dat nog eens dunnetjes over. Na zijn succesjaren in Spanje ging de Catalaan bij eerst Bayern München en vervolgens bij Manchester City aan de slag. Met deze twee ploegen bereikte hij nooit de finale. Met de Duitsers was de halve finale telkens het eindpunt, met City reikte hij elke keer tot de knock-outfase, maar kwam hij nooit verder dan de kwartfinale. 

Naaste belagers

Guardiola met de Champions League beker in 2011.
Volledig scherm
Guardiola met de Champions League beker in 2011. © REUTERS

Pep Guardiola staat sinds zijn overwinning van gisteren in het Bernabéu dus op de eerste plek. En in theorie kan hij dit seizoen nog verder uitlopen op zijn naaste belagers. Dat zijn er namelijk drie: Sir-Alex Ferguson, Carlo Ancelotti en José Mourinho. Van twee van deze drie heeft de Spanjaard sowieso geen last meer op korte termijn. Ferguson stopte jaren geleden al bij zijn grote liefde Manchester United, Ancelotti staat sinds 21 december aan het roer bij Everton. De Engelsen hebben echter pas één keer deelgenomen aan het miljoenenbal en hebben ook dit seizoen geen uitzicht op de Engelse top-4. Mourinho is met zijn Tottenham Hotspur nog wel actief in de Champions League, alleen hij verloor de eerste wedstrijd van RB Leipzig.  

Groot gat

Wat opvalt is het grote gat tussen de bovenste vier en iedereen die daar onder zit. De Duitsers Jupp Heynckes en Ottmar Hitzfeld delen de vijfde plek met ieder zestien overwinningen in de knock-outfase. Beide trainers wonnen één keer de Champions League met Bayern München, Heynckes flikte het kunstje ook met Real Madrid. 

Andere opvallende namen zijn die van Nederlanders Louis van Gaal en Frank Rijkaard. Beide trainers hebben dit (mede) te danken aan het winnen van de Champions League. Van Gaal deed dit in 1994/95 met Ajax, Rijkaard viel die eer in 2005/06 met Barcelona te beurt.

Bron: Opta.

Poll

Wat te doen met de eerste divisie?

Wat te doen met de eerste divisie?

  • Wachten totdat er weer gevoetbald kan worden (33%)
  • Per direct stoppen (67%)
1000 stemmen