Volledig scherm
Het voor Maud Kaptheijns (links) gewraakte podium van het EK in Huijbergen. Femke Van den Driessche is het stralende middelpunt na een toen voor nummer twee Kaptheijns al ongeloofwaardige race. © ANP

Fraude Femke Van Den Driessche verbaast Maud Kaptheijns niet

ZOLDER - Maud Kaptheijns viel zaterdag van de ene verbazing in de andere op het WK veldrijden voor beloften. Eerst moest ze het goud laten aan een totaal onbekende Britse (Evie Richards) die was overgestoken van het mountainebiken.

Vervolgens kreeg de Brabantse na afloop van haar bronzen race te horen dat haar Belgische aartsrivale Femke van den Driessche was betrapt op mechanische fraude. Commissarissen van de UCI hadden bij een controle in de materiaalpost een fiets met ingebouwd motortje aangetroffen.

“Eerlijk gezegd, verbaasde dat me nog het minst”, zegt Kaptheijns. „Ik heb vanaf de cross op de Koppenberg (1 november) altijd al gezegd en gedacht dat ze daar iets deed wat niet kan. Een week later tijdens het EK merkte ik het ook. Tot voor de Koppenberg reed ik haar steeds op twee minuten. Op het EK had ik een superdag en reed ze 20 seconden bij mij vandaan. Ik ben daar erg ziek van geweest. En nu nog meer dus. Als ik derde was geworden op het EK had ik het gemakkelijker weg kunnen steken. Nu niet.”

Destijds slikte ze haar teleurstelling over het missen van de titel weg. „Je gaat toch uit van het positieve in de mens. Ze zal er wel hard voor gewerkt hebben, dacht ik.” Na het terugzien van de beelden van de cross op de Koppenberg, oordeelt ze anders. Ze is boos. “Dit raakt me echt. Dat iemand zoiets durft te doen. Oneerlijkheid is iets waar ik niet tegen kan. Het is bovendien een klap voor het vrouwencrossen. Dat zat net zo lekker in de lift. Krijg je dit.”