Volledig scherm
Paolo Fernandes. © Pro Shots

'FIFA wil maximaal acht verhuurde spelers per club'

FIFA-baas Gianni Infantino kondigde eerder al aan om het transfersysteem te willen hervormen. Volgens de Duitse krant Bild wil de wereldvoetbalbond nu paal en perk stellen aan het aantal verhuurde spelers. Clubs mogen volgens het plan maximaal acht spelers verhuren. 

De FIFA wil zo voorkomen dat clubs als Chelsea, Manchester City en Juventus enorme selecties hebben en goede voetballers weghalen bij andere clubs. Chelsea heeft nu veertig spelers uitgeleend. De Londense club heeft Eduardo, Jake Clarke-Salter en Charly Musonda gestald bij Vitesse. In totaal werden in de laatste tien jaar liefst 28 Chelsea-spelers ondergebracht in Arnhem. 

NAC

Sinds NAC in 2016 een samenwerkingsverband voor vijf jaar is aangegaan met Manchester City heeft het dertien spelers gehuurd van de Engelse kampioen. De eerste lichting werd in het seizoen 2016/2017 gevormd door Ashley Smith-Brown, Brandon Barker, Thomas Agyepong en David Faupala. Halverwege de competitie werden James Horsfield en Manu García toegevoegd. Het tweede jaar kreeg Horsfield een contract, keerde García terug en bestond de nieuwe lading uit Pablo Marí, Jose Angeliño, Agyepong, Paolo Fernandes en Thierry Ambrose. De huidige jaargang zijn Erik Palmer-Brown, Luka Ilic en Fernandes in Breda ondergebracht, terwijl Arijanet Muric na drie weken werd teruggeroepen. Divine Naah en Enes Ünal waren de wegbereiders voor het samenwerkingsverband officieel beklonken werd. 

Aan de andere kant brengt NAC sinds dit seizoen eigen spelers tijdelijk in Helmond onder. Bart Meijers, Diego Snepvangers, Jordan van der Gaag, Bodi Brusselers en Richelor Sprangers komen op huurbasis voor Helmond Sport uit. 

Wolfsburg-directeur Jörg Schmadtke zegt in Bild een voorstander te zijn van de aangekondigde maatregelen. ,,Het kan niet goed zijn als je vijf, zes spelers verhuurt, omdat dit de concurrentie kan beïnvloeden.''

Door de club zelf opgeleide spelers zouden buiten de regeling vallen. Zo heeft AS Monaco negen door de Franse club opgeleide talenten verhuurd aan Cercle Brugge, dat ook eigendom is van Dmitry Rybolovlev. 

  1. Malacia scoort in de stijl van zijn trainer: ‘Heb ze wel vaker zo gemaakt’

    Malacia scoort in de stijl van zijn trainer: ‘Heb ze wel vaker zo gemaakt’

    Tyrell Malacia heeft goed naar zijn trainer Giovanni van Bronckhorst gekeken. De linksback van Feyenoord maakte tegen AZ (2-1) een doelpunt dat wel een beetje deed denken aan de treffer van Van Bronckhorst in de halve finale van het WK 2010, tegen Uruguay. ,,De trainer zei gelijk na de wedstrijd: hij leek wel op die van mij. In de jeugd heb ik ze wel vaker zo gemaakt, met buitenkantje links’', zegt Malacia. ,,Bij zulke ballen moet je niet nadenken, alleen zorgen dat je ‘m goed raakt. Ik zag de hoek open liggen.’'