Volledig scherm
© REUTERS

FIFA-baas Infantino: VAR niet overal goed gebruikt

De Video Assistant Referee (VAR) is niet in alle landen goed geïmplementeerd. Dat zegt FIFA-voorzitter Gianno Infantino.

,,Het is belangrijk dat de VAR de arbiter ondersteunt. Het moet niet zo zijn dat iemand anders namens de scheidsrechter de beslissingen neemt. In de meeste landen wordt de VAR goed gebruikt, maar niet overal”, aldus Infantino.

Gianni Infantino.
Volledig scherm
Gianni Infantino. © AFP

In de Premier League, waar de VAR pas dit seizoen is geïntroduceerd, is er veel kritiek. In tegenstelling tot veel andere competities mogen scheidsrechters niet vaak zelf naar een monitor langs de lijn kijken, maar vaker vertrouwen op de technische hulplijn. De uitzondering is twijfel tussen een gele en een rode kaart. 

Tottenham Hotspur-manager José Mourinho zei gisteren dat het systeem voortaan VR (Video Referee) genoemd moet worden omdat de scheidsrechter niet langer de beslissingen maakt. 

Infantino ziet geen reden waarom de VAR ook niet in Engeland succesvol kan zijn. ,,Het is iets waar het voetbal 150 jaar op heeft gewacht, we kunnen niet doen alsof het direct perfect is. In Italië was er in het begin ook de nodige commotie. We moeten daarom wat mij betreft niet al te dramatisch doen over de huidige kritiek in Engeland. Er is vooruitgang. De VAR zal zeker de arbiters helpen - mits op de juiste wijze gebruikt.”

Poll

Wat te doen met de eerste divisie?

Wat te doen met de eerste divisie?

  • Wachten totdat er weer gevoetbald kan worden (31%)
  • Per direct stoppen (69%)
520 stemmen