Roger Federer
Volledig scherm
Roger Federer © BSR Agency

Federer tegen Murray op eerste ATP Cup

Als ze beiden fit blijven, gaan Roger Federer en Andy Murray het begin volgend jaar tegen elkaar opnemen. Bij de loting voor de eerste editie van de ATP Cup, dat onder meer het gemengde toernooi om de Hopman Cup vervangt op de kalender, werden Zwitserland en Groot-Brittannië samen met België ingedeeld in groep C. 

De 38-jarige Federer en de 6 jaar jongere Murray, terug na een zware heupoperatie, stonden in 2015 voor het laatst tegenover elkaar op de baan.

De ATP Cup duurt tien dagen en begint op 3 januari. Aan het toernooi doen 24 landen mee, die verspreid zijn over zes groepen. In vijf van de zes poules moet de laatste deelnemer nog bekend worden. De toelating gebeurt op basis van de ranking van de beste tennisser van ieder land op de wereldranglijst. Nederland, dat kopman Robin Haase dit jaar ver zag wegzakken op de mondiale ranking, doet niet mee. Brisbane, Perth en Sydney zijn de speelsteden.

Vrijwel alle toptennissers hebben hun deelname toegezegd. Ze gebruiken de ATP Cup als voorbereiding op de Australian Open. Novak Djokovic, de nummer 1 van de wereld, speelt met Servië in ieder geval tegen Frankrijk en Zuid-Afrika. Rafael Nadal neemt het met Spanje op tegen Japan (van Kei Nishikori) en Georgië. In groep F komt het tot confrontaties tussen Alexander Zverev (Duitsland), Stefanos Tsitsipas (Griekenland), Denis Shapovalov (Canada) en Nick Kyrgios (Australië). De Rus Daniil Medvedev, onlangs verliezend finalist op de US Open, neemt het met zijn land op tegen Italië en de Verenigde Staten.

Acht landen, de zes groepswinnaars en de twee beste nummers twee, gaan door naar de knock-outfase die in Sydney wordt gespeeld. Het prijzengeld bedraagt 15 miljoen dollar, omgerekend 13,5 miljoen euro.

Andy Murray
Volledig scherm
Andy Murray © EPA

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen