Volledig scherm
Benjamin Garré. © Getty Images

‘City wacht transferverbod na gesjoemel met jeugdspeler’

Manchester City wacht mogelijk een transferverbod na het gesjoemel met een jeugdspeler. De club is aangeklaagd bij het sporttribunaal CAS door de Argentijnse club Velez Sarsfield. City mag, als het wordt gestraft door wereldvoetbalbond FIFA, de komende twee transferperiodes geen spelers aantrekken, meldt The Daily Mail.

Het gaat in deze zaak om de 17-jarige Benjamin Garré. Het Argentijnse talent werd in de zomer van 2016 overgenomen van Velez Sarsfield. De club uit zijn geboorteland beweert dat Manchester City onethisch handelde door op zijn vijftiende contact op te nemen met Garré. Daarmee overtraden The Citizens de transferregels. City liet Garré kort na zijn zestiende verjaardag een contract ondertekenen.

City ontkent alle beschuldigen. De kersverse kampioen van Engeland beweert dat de club volgens de regels heeft gehandeld, omdat Garré ook in het bezit is van een Italiaans paspoort. Een woordvoerder van de CAS meldt dat er binnen één week uitspraak wordt gedaan over de zaak. Als City de zaak verliest mag het pas in de zomer van 2019 weer spelers aantrekken.

Deze clubs werden eerder bestraft

Atlético Madrid

Gestraft voor twee transferperiodes (winter januari 2017 & zomer 2017) + boete van €500.000.

Barcelona

Gestraft voor twee transferperiodes (winter januari 2015 & zomer 2015) + boete van €350.000

Real Madrid

Gestraft voor één transferperiode (winter januari 2017) + boete van €220.000

FIFA-regels

De FIFA verbiedt het om internationale spelers onder de achttien jaar aan te trekken. Er gelden welden enkele uitzonderingen op deze regel. 

• Als de jeugdspeler de leeftijd van zestien jaar heeft bereikt mag er een transfer binnen de EU plaatsvinden. De jeugdopleiding van de club moet dan wel voldoen aan hoge kwaliteitseisen.

• De afstand tussen de woning van de jeugdspeler en de club mag niet meer dan 100 km zijn. 

• De ouders van de speler door uitzonderlijke redenen verhuizen naar het land van de club die de jeugdspeler wil overnemen. Bijvoorbeeld als één van de ouders een baan krijgt aangeboden.