Stefano Pioli
Volledig scherm
Stefano Pioli © EPA

En hup, weer een nieuwe trainer voor roemrucht AC Milan

AC Milan heeft vandaag maar weer eens een nieuwe trainer aangesteld. Stefano Pioli is de tiende coach die na de laatste landstitel van 2011 aan de slag gaat. Een overzicht van gesneuvelde trainers ter illustratie van de chaos bij de roemruchte Italiaanse club, nu troosteloos dertiende in de Serie A.

Door Daniël Dwarswaard

Massimiliano Allegri (2011-2014)
De laatste trainer die AC Milan kampioen maakte in 2011. Hij bleef daarna nog aan tot 2014 waarin weliswaar geen titel meer werd behaald, maar fans zullen nu met weemoed terugdenken aan de tijd dat Milan in die jaren zich nog ‘gewoon’ voor de Champions League plaatste. Allegri vertrok in 2014 na zijn ontslag bij Milan naar Juventus waar hij successen vierde in de Italiaanse competitie. Maar de Champions League won hij niet. Allegri is nu bezig aan een sabbatical.

Mauro Tassotti (2014)
Tassotti werd aangesteld als interim-trainer van AC Milan. De verdediger speelde zelf meer dan vierhonderd wedstrijden voor de Rossoneri, maar meer dan een tussenpaus voor even werd hij niet. Tassotti is nu assistent-bondscoach van Oekraïne waar Andrej Sjevtsjenko, ook een oud-speler van Milan, de baas is.

Clarence Seedorf hield het als trainer ook niet  lang vol bij AC Milan.
Volledig scherm
Clarence Seedorf hield het als trainer ook niet lang vol bij AC Milan. © EPA

Clarence Seedorf (2014)
Zijn eerste klus als hoofdtrainer. Zonder enige ervaring leek het de clubleiding van Milan in januari 2014 een goed idee om Seedorf in het diepe te gooien. Het mislukte en na vijf maanden kon Seedorf alweer vertrekken. De voormalig middenvelder zou niet het eerste clubicoon worden dat de club verliet met een enorme kras op zijn korte trainersloopbaan. Seedorf werkte daarna nog in China, bij Deportivo La Coruña en als bondscoach van Kameroen.

Inzaghi
Volledig scherm
Inzaghi © ap

Filippo Inzaghi (2014-2015)
Weer zo’n clublegende die snel de laan werd uitgestuurd. Ondanks de ervaringen met Seedorf weerhield het de bestuurders er niet van om opnieuw groentje voor de selectie te zetten. Met hetzelfde resultaat: een vroegtijdige exit.

Sinisa Mihajlovic (2015-2016)
Ook de Serviër Mihajlovic, nu trainer van Bologna en vooral in het nieuws omdat hij ernstig ziek is, hield het niet lang vol in San Siro. Dat hij werd benoemd bij AC Milan kwam als een grote verrassing omdat hij zijn actieve loopbaan juist afsloot bij aartsrivaal Inter.

Cristian Brocchi (2016)
En dus, hoppa, nog maar een interim-trainer. Dit keer Brocchi, ook een oud-speler van de club. Nu trainer van Monza, koploper in de Serie C waar Silvio Berlusconi, voorheen de grote man van AC Milan, nu de baas is.

Gennaro Gattuso, ook een slachtoffer van het trainerskerkhof AC Milan.
Volledig scherm
Gennaro Gattuso, ook een slachtoffer van het trainerskerkhof AC Milan. © AFP

Vincenzo Montella (2016-2017)
Omdat er na het Berlusconi-tijdperk geen bakken met geld meer kon worden uitgegeven, zocht Milan ook hun heil bij trainers die het bij relatief kleinere clubs succesvol waren. Zo kwam ook Montella na zijn werk bij Fiorentina en Sampdoria in beeld. U raadt het al: ook hij bleef uiteindelijk niet langer dan een seizoen.

Gennaro Gattuso (2017-2019)
Over clubiconen gesproken. Nog één die uiteindelijk werd geslachtofferd. In een roerige tijd bij de club. Het Amerikaanse bedrijf Elliott, een investeerder die normaal gesproken failliete bedrijf opkoopt om later met winst door te verkopen, werd de baas bij de club. De Chinese eigenaar Li Yonghong bleek namelijk helemaal niet zo vermogend te zijn als hij bij zijn aantreden deed voorkomen.

Marco Giampaolo (2019)
Het meest recente slachtoffer van het Italiaanse trainerskerkhof. Giampaolo werkte bij een waslijst aan Italiaanse club voordat hij afgelopen zomer in San Siro neerstreek. Maar na een paar maanden en een teleurstellende dertiende plek werd hij na de zege (!) op Genua ontslagen.

Stefano Pioli (2019-……)
Pioli is vandaag aangesteld als de man die nog wat van het seizoen moet maken. Nog voordat hij begonnen is, ligt hij al onder vuur. Ook omdat hij recent de coach was van rivaal Inter (als opvolger van Frank de Boer). Milan wilde eigenlijk Luciano Spalletti aanstellen als nieuwe redder, maar hij wordt ondanks zijn ontslag bij Inter nog doorbetaald. AC Milan heeft niet de financiële middelen om die constructie af te kopen.

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen