Volledig scherm
Olivier Rommens © EDWIN WIEKENS

'De knie is een soort vriendin geworden'

InterviewEind augustus scheurde Olivier Rommens zijn kruisband af, waardoor zijn seizoen er al op zat voor het goed en wel was begonnen. Toch is de speler van NAC na een tijdje revalideren optimistisch gestemd.

Zonder er erg in te hebben wrijft Olivier Rommens, als hij over zijn knie praat, met zijn rechterhand steeds over het kapotte gewricht. De rechterknie noemt hij liefkozend 'ze'. Zij die hem, zonder dat er sprake is van opzet in het spel, zoveel pijn heeft gedaan. ,,Ze is een soort vriendin geworden. Ik denk constant aan haar, ik draag er continu zorg voor. Altijd ben ik met de knie bezig. Bij het minste dat ik voel of bij een foute beweging, voel ik meteen aan de knie."

Quote

Ik moet me vrij voelen in mijn hoofd en niet denken dat de knie opnieuw kan afscheuren. Het boek geeft mij mentale kracht

Olivier Rommens

Dat is niet altijd goed, heeft Rommens inmiddels geleerd. Voor de 22-jarige middenvelder van NAC is het beter om de knie los te laten en 'het natuurlijke proces zijn gang te laten gaan', precies zoals de Indiase goeroe Deepak Chopra betoogt in zijn boek Quantumgenezing. ,,Ik ben het gaan lezen op aanraden van mijn osteopaat. Het gaat over het samengaan van lichaam en geest. Ik ben een persoon die graag wil en veel doet, de kans bestaat dan dat ik het genezingsproces tegenhoud en de knie overbelast raakt. Ik moet me vrij voelen in mijn hoofd en niet denken dat de knie opnieuw kan afscheuren. Het boek geeft mij mentale kracht. De belangrijkste les is: laat het gebeuren, het komt zoals het komt. Leg jezelf en de knie geen druk op. Voetballers met wie ik revalideer in België, hebben gezegd dat ik de knop om moet zetten als ik weer op het veld sta. Dat leer ik nu."

Volledig scherm
© EDWIN WIEKENS

Schuldgevoel

Terug naar 21 augustus, een oefenwedstrijd van het tweede. Rommens blijft die avond met zijn voet in het kunstgras hangen, terwijl hij zijn been strekt en zijn lichaam naar voren helt. ,,Ik voelde een pijnscheut, maar hoorde geen krak en heb een halfuur doorgespeeld. Toen het niet meer ging, ben ik eruit gegaan. Een dag later kreeg ik het slechte nieuws te horen. Ik was aangedaan, maar niet voor lang. Wat ga ik doen, heb ik mezelf afgevraagd, want dat ik een hele tijd niet ging voetballen, was duidelijk. Ga ik thuis zitten, in de bank ploffen, tv kijken en FIFA spelen? Of ga ik bij iets bijleren en mezelf doorontwikkelen op andere vlakken buiten het voetbal?"

Wanneer het wrijven over de knie stopt, aait Rommens haar. En anders laat de Belg zijn hand erop rusten. Alleen is ze nooit. ,,Als mij verteld wordt dat ik de knie moet strekken, ben ik daar vervolgens constant mee bezig. Ik moet evenwicht zien te vinden, voor mij extra lastig, omdat ik een energiek persoon ben. Soms heb ik een schuldgevoel, omdat ik vind dat ik te weinig gedaan heb. Het boek helpt mij als voetballer, maar ook als mens. Ik wil uitstralen dat ik iets wil bereiken in het leven, het boek is een goed hulpmiddel. Ik heb soms mijn mindere momenten, maar dan denk ik: oké, het was een zware klap. Waarom zou ik negatief zijn? Allez, het gaat mij ook niet helpen in mijn herstel. Via alternatieve wegen probeer ik hier beter en sterker uit te komen."

Quote

Wat ga ik doen, heb ik mezelf afgevraagd. Thuis zitten, in de bank ploffen, tv kijken en FIFA spelen? Of ga ik bij iets bijleren en mezelf doorontwik­ke­len op andere vlakken buiten het voetbal

Olivier Rommens

Medelijden

Op de plank ligt Het boek van de vijf ringen, met als ondertitel: Strategische inzichten voor leven en werk. ,,Door enkel de manier waarop iemand zich gedraagt, kan een ander zien: ah, hij straalt iets uit. Daar ben ik heel erg mee bezig. Ik vind het namelijk moeilijk als mensen zeggen: 'Gaat het met je?' of 'Hoe lang gaat het nog duren?' Ik snap de vragen over mijn knie en waardeer de interesse. Toch vind ik dat moeilijk. Ik houd niet van medelijden. De boodschap die ik wil overbrengen, is dat ik mentaal sterk ben en dat ik er positief in sta. Ik wil over een halfjaar niet bang zijn dat mijn knie iets overkomt. Op het veld wil ik daar niet meer aan denken. Als ik terugkom, is het belangrijk dat ik erop vertrouw dat mijn knie sterk is."

De ogen rollen naar beneden, zijn hand duikt onder de tafel voor een bemoedigend tikje op de rechterknie.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement