Volledig scherm
Gerwyn Price schreeuwt het uit als hij Michael van Gerwen voor het eerst in zijn loopbaan verslaat. © PDC/Lawrence Lustig

‘Coming man’ Price geeft Van Gerwen sterk signaal af voor WK darts

PortretHet potige mannetje dat altijd het gevecht aangaat, kan nu ook winnen van de sterkste van allemaal. Met zijn eerste overwinning ooit op Michael van Gerwen manifesteerde Gerwyn Price zich tijdens de Grand Slam of Darts als grote uitdager voor het naderende WK darts.

Quote

Als je negentien keer niet van iemand wint, weet je dat echt wel. En anders laat Van Gerwen je dat nog wel weten.

Jacques Nieuwlaat

Door Yorick Groeneweg

Het was als een open wond voor Gerwyn Price. Negentien keer stond hij tegenover Michael van Gerwen en steeds ging het vel er bij de voormalige rugbyer weer wat verder af. Tot de halve finale van de Grand Slam of Darts, waarin hij afgelopen weekeinde ‘Mighty Mike’ eindelijk eens versloeg. In de finale was de 34-jarige Welshman ook nog te sterk voor de extravagante Schot Peter Wright, waardoor hij zijn unieke prestatie van eerder op de dag met een beker én 125.000 pond verzilverde.

Dartskenner en RTL 7-commentator Jacques Nieuwlaat denkt dat Price nu door een barrière heen is. ,,Als je negentien keer niet van iemand wint, weet je dat echt wel. En anders laat Van Gerwen je dat nog wel weten”, zegt Nieuwlaat. Het winnen van de Grand Slam of Darts hielp Price vorig jaar ook al over een drempel, merkte de stem van het darts. ,,Een fantastisch moment voor hem. Dat hij datzelfde toernooi nu wéér wint is heel knap.”

Het is ook hoogst uitzonderlijk dat een darter een titel prolongeert in een zogenaamde major, één van de belangrijkste dartstoernooien. Van Gerwen deed het regelmatig, net als Phil Taylor in het verleden. Verder lukte het alleen Raymond van Barneveld, Gary Anderson, Adrian Lewis en Rod Harrington. Een select gezelschap, waarin de trotse Price zich na zondagavond ook begeeft.

Een week voor de loting van het WK steeg ‘The Iceman’  daardoor nog eens op de wereldranglijst. Price hoeft met alleen de Players Championship Finals nog te gaan Rob Cross en Van Gerwen boven zich te dulden. ,,Ik speel goed, ben nu de nummer 3 en verdien het misschien wel om de nummer 2 te zijn”, zei hij na het ontvangen van de Eric Bristow Trophy.

Fluitconcerten

Quote

Bij darts hoort spektakel. Met Price op het podium gebeurt er altijd wat.

Co Stompé

Het publiek lijkt Price ook steeds meer te waarderen. Vorig jaar bij de Grand Slam of Darts was dat wel anders. Nadat hij in de finale met Gary Anderson ruziede, koos het publiek en masse de zijde van de Schot. Price werd door dartsbond PDC beboet en fluitconcerten klonken daarna van Glasgow tot Londen als hij zijn pijlen in het bord boorde. Hoewel in Wolverhampton ook nog wat gefluit te horen was, lijkt het sentiment te keren. Met dank aan zijn prestaties, die in een rechte lijn omhooggaan.

Co Stompé was altijd al fan van de potige Price. Als de voormalig topdarter hem ziet spelen, denkt hij terug aan de hoogtijdagen van de andere dartsbond BDO met kleurrijke types als Bobby George, Ted Hankey en Andy Fordham. ,,Ik vind dat mooi. Bij darts hoort spektakel. Met Price op het podium gebeurt er altijd wat. Hij is daarin ook echt. Mentaal ijzersterk, niet gek te maken. Komt ook door zijn achtergrond als rugbyer. Wel knap dat hij het nu alleen kan, hij gaat altijd het gevecht aan.”

Dat zal ook komende maand weer te zien zijn bij het WK in Londen. Maar, zo zeggen Nieuwlaat en Stompé, topfavoriet zal hij in Alexandra Palace niet zijn. Ondanks dat hij nu dus van de regerend wereldkampioen won. ,,Al is hij als man in vorm wel één van de grootste concurrenten van Van Gerwen”, vindt Nieuwlaat. En Stompé: ,,Price is de coming man, Van Gerwen de absolute nummer 1. Dat hij nu een keer van hem gewonnen heeft, is voor hem de grootste overwinning.”

Volledig scherm
Co Stompé denkt bij Gerwyn Price terug aan vervlogen tijden van de BDO met kleurrijke types als Bobby George, Ted Hankey en Andy Fordham. © Marnix Schmidt

Rechtzetten

En Van Gerwen? Die reageerde sportief op zijn nederlaag. ,,Gerwyn verdiende het om te winnen”, zei de Grand Slam of Darts-winnaar van 2015, 2016 en 2017. ,,Het doet pijn dat ik deze prijs nu niet mee naar huis neem, maar ik ga me snel weer voorbereiden op het volgende toernooi. Daarin zal ik het rechtzetten.”

Volledig scherm
Michael van Gerwen baalt in de halve finale van de Grand Slam of Darts in Wolverhampton. © LAWRENCE LUSTIG
Volledig scherm
Jacques Nieuwlaat ziet Gerwyn Price als één van de grootste concurrenten van Michael van Gerwen voor het WK. © Frank Jansen

Poll

Wie moet de nieuwe trainer van NAC worden?

  • Erwin Koeman (18%)
  • Robert Maaskant (5%)
  • Alfons Groenendijk (5%)
  • Maurice Steijn (18%)
  • Kees van Wonderen (31%)
  • Jurgen Streppel (8%)
  • Iemand anders (14%)
7781 stemmen