Chaos in Belgisch voetbal, het is ieder voor zich
4 vragen, 4 antwoordenClub Brugge leek officieel kampioen van België te worden. Maar dat is nu weer onzeker. In het Belgisch voetbal, waar de clubs bekvechten, is het namelijk een chaos. Vrijdag volgt een hete vergadering. Verslaggever Daniël Dwarswaard schetst in vier vragen en antwoorden helderheid over de situatie bij onze zuiderburen.
Club Brugge was toch al kampioen?
Toen de competitie vanwege de coronacrisis werd stilgelegd ging iedereen daar in Belgie vanuit, ja. Sterker nog. Ruud Vormer, de Nederlandse aanvoerder van Brugge, vertelde op deze site al over de maffe derde landstitel met zijn club. Toen de competitie werd stilgelegd, ging Club Brugge met een voorsprong van vijftien punten de play-offs in. Niemand twijfelde eraan dat Vormer en Co kampioen zouden worden.
In eerste instantie was het idee daarom: competitie stilgelegd, Brugge kampioen. Dat moest alleen nog formeel bekrachtigd worden tijdens een vergadering van de Pro League, de Belgische eredivisie. Dat topoverleg werd steeds uitgesteld omdat men de overheidsmaatregelen wilden afwachten. De regering bepaalde eerder dat er voor 1 augustus sowieso niet gevoetbald mag worden. Er gaat dus formeel een streep door dit seizoen.
Maar de panelen zijn in de tussentijd gaan schuiven. Het is hommeles tussen de clubs. Brugge stelde zelf deze week zelf voor: wij kampioen, niemand degraderen. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij Standard Luik en RC Genk. Zij stelden: niemand degraderen? Prima, maar dan ook niemand kampioen. Het seizoen nietig verklaren dus. Enfin, u raadt het al, dat levert een hoop gedonder op.
Wat is het grootste probleem?
Het systeem. In Nederland hebben we wat afgeklaagd over de KNVB die besliste dat ADO en RKC in de eredivisie bleven. Cambuur en De Graafschap promoveren niet, klonk het uit Zeist. Dat laatste leverde zelfs een rechtszaak op. Donderdag weten we of die clubs alsnog promoveren. Maar in België kijkt men juist een beetje jaloers naar ons. Hádden wij maar een onafhankelijk orgaan dat knopen doorhakte, klinkt het daar. De Belgische bond gaat namelijk niet over dit soort kwesties.
Daar is de macht op dat vlak namelijk aan de clubs. Zij, verenigd in de Pro League, moeten met elkaar de beslissingen nemen. Maar omdat de consensus verder weg dan ooit is, is dat een heidens karwei. Iedereen probeert zijn eigen hachje te redden.
Wat staat er vrijdag te gebeuren?
Marc Degryse, oud-prof van onder meer PSV, omschreef het wel mooi voor de camera’s van de VTM. ,,De clubs zijn nu net politieke partijen. Iedereen bepaalt zijn strategie en probeert zieltjes te winnen bij andere clubs om een meerderheid te krijgen.’’
Een definitief akkoord ligt daarom vrijdag nog niet voor de hand. Vooral omdat het niet alleen over de afwikkeling van dit seizoen gaat. Er liggen meer vragen waar de clubs het onderling niet over eens zijn. Hoe het komende seizoen er uit gaat zien bijvoorbeeld. Weer play-offs voor de titel? Afgeslankte play-offs? Zestien clubs? Achttien clubs? Hoe gaan we de Europese tickets verdelen? En dat is er nóg een kwestie: Anderlecht en Genk willen dat clubs die Europees spelen de gelden daarvan solidair verdelen. Club Brugge en AA Gent zeggen op hun beurt: bekijk het maar.
Kortom, vuurwerk vrijdag.
Wanneer gaan ze eigenlijk weer voetballen in Belgie?
Tot 1 augustus is dat door de overheid dus sowieso verboden. In tegenstelling tot Nederland wil men de bekerfinale tussen Club Brugge en FC Antwerp nog wél spelen. Er wordt nu gedacht aan 2 of 3 augustus. Brugge wil wel spelen om nog een tastbare prijs te kunnen pakken. Voor Antwerp is een prijs pakken sowieso een unieke kans. Bovendien staat er een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Europa League op het spel. Een week later zou het nieuwe seizoen alweer moeten beginnen. Al zijn de onzekerheden uiteraard groot door de coronaperikelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Tegenvaller FC Twente: assistent-trainer Andries Ulderink levert contract in
Een dag na het grote feest is FC Twente met de eerste tegenvaller voor het komende seizoen geconfronteerd. Assistent-trainer Andries Ulderink vertrekt per direct bij de Enschedese club. De Achterhoeker was sinds 2020 de assistent van Ron Jans en werd intern gezien als een belangrijke pijler onder het succes. -
amateurvoetbal
Overzicht | Feest in Wernhout: dorpsclub pakt de titel in vierde klasse, ook champagne voor RFC
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Van ruzie, tot beenamputatie, tot coma en vroege dood: overlijden Jody Lukoki (29) slaat in als een bom
-
Herstart of niet? Zo staan de Europese voetbalcompetities ervoor
De voetbalkalender ziet er bijna elke dag wel weer anders uit. Nu onder andere de eredivisie en de Franse Ligue 1 definitief ten einde zijn gebracht is het afwachten wat de andere Europese competities doen. De Bundesliga is in ieder geval de eerste competitie die weer begonnen is. Een overzicht van de grotere Europese competities. -
PREMIUM
Stoïcijnse Feyenoorder Gernot Trauner is AD Speler van het Jaar: ‘Zenuwen voor de finale? Helemaal niet zelfs’
Gernot Trauner is de winnaar van het AD Spelersklassement. Een hele eer, vindt de Oostenrijker. Nu is het tijd voor de hoofdprijs. AS Roma kloppen in de finale van de Conference League in Tirana. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.”