Eddy Planckaert (links) klopt Steve Bauer met miniem verschil.
Volledig scherm
Eddy Planckaert (links) klopt Steve Bauer met miniem verschil. © AD

Brutale Eddy wint Parijs-Roubaix met kleinste verschil ooit

Elke dag belichten wij een historisch sportmoment van dezelfde datum. Vandaag 8 april 1990: het kleinste verschil ooit bij Parijs-Roubaix.

Als je halverwege de vorige eeuw in België met de achternaam Planckaert werd geboren, stond je toekomst eigenlijk wel vast. Fietsen ging je. Koersen. Een Planckaert zonder zadel onder de kont is als een giraffe zonder nek, vond men in Vlaanderen. Dus nadat zijn oudere broers Willy (5 ritzeges in grote rondes) en Walter (Ronde van Vlaanderen en Amstel Gold Race) de prijzenkast van de familie Planckaert al goed hadden gevuld, was het woord aan de jongste telg om zijn veelbelovende voornaam te bewijzen.

Houd mijn bidon vast, moet brutale Eddy gedacht hebben. Hij fietste een palmares bij elkaar waar zijn grote broers schril bij afstaken. In zijn nadagen boekte Eddy misschien wel de zoetste zege uit zijn carrière: Parijs-Roubaix. In een vergrootglassprint bleef hij de Canadees Steve Bauer voor, het kleinste verschil ooit op de wielerbaan. De traditionele kassei ging op 8 april 1990 mee naar huize Planckaert. Die ontbrak immers nog in de trofeekast van de familie.

Na zijn loopbaan gooide Eddy het over een andere boeg. Met hulp van een flinke dosis charmes en een abominabel talent voor zaken liet hij een Litouwse houtzagerij in het honderd lopen, en kort daarop flikte hij hetzelfde kunstje in Polen. Daarna trok hij zich berooid met zijn gezin terug in de Ardennen, waar televisiemakers de guitige ex-prof herontdekten. Er werd een reallifesoap op touw gezet en Eddy Planckaert transformeerde in een Bekende Vlaming. Nog bekender dan hij als wielrenner was geweest.

Eddy Planckaert (links) is een graag geziene gast in wielerpraatprogramma's. Rechts Gert Jakobs.
Volledig scherm
Eddy Planckaert (links) is een graag geziene gast in wielerpraatprogramma's. Rechts Gert Jakobs. © ANP Kippa

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen