Frenkie de Jong en Lionel Messi.
Volledig scherm
Frenkie de Jong en Lionel Messi. © BSR Agency

Barça en Atlético riskeren spelersopstand met korten op salarissen

Nu de Spaanse voetbalclubs enkele maanden veel van hun inkomsten mislopen, vragen sommigen, waaronder FC Barcelona en Atlético Madrid, tijdelijk ontslag voor het personeel aan, ook voor de duurbetaalde spelers. Of die het er nou mee eens zijn of niet.

Door Edwin Winkels

Geen wedstrijden, nauwelijks inkomsten. Omdat de miljoenensalarissen van de voetballers zwaar op de uitgavenkant van de begroting drukken, beginnen ook de Spaanse voetbalclubs gebruik te maken van de speciale regeling van de overheid waardoor zij tijdens de crisis van het coronavirus hun werknemers tijdelijk kunnen ontslaan. Maar liever proberen de clubs met de spelers eerst te onderhandelen om onderling een afspraak over een (forse) daling van hun salaris te maken.

Uitkering

Bijna 800.000 werknemers zijn in de laatste week in Spanje al tijdelijk door hun werknemer ontslagen, waarbij zij gedurende een tijd een ww-uitkering krijgen. Dat heet een ERTE, een tijdelijke regulering van de werkgelegenheid, die opgeheven kan worden als de stilgevallen economie weer begint te functioneren. Bij deze ERTE bestaat een speciale regeling voor de bedrijven dat zij 75% op de sociale lasten van hun werknemers besparen.

Veel grote bedrijven in het land hebben zo al een tijdelijk (massa)ontslag aangevraagd, en sommige professionele voetbalclubs zien in die ERTE nu ook een uitweg. Om niet te discrimineren, willen clubs als FC Barcelona, Atlético Madrid en Espanyol, de eersten die een ERTE hebben aangekondigd, naast hun kantoor- en ander personeel óók de voetballers in die regeling meenemen.

Het grote probleem daarbij is dat, hoeveel je ook hebt verdiend, de maximale ww-uitkering in Spanje 1411,83 euro per maand is. Nog minder dan een schijntje voor de spelers van bijvoorbeeld Barcelona, die gemiddeld een miljoen euro per maand incasseren, met natuurlijk grote uitschieters als Leo Messi. Daarom zijn de clubs wel genoodzaakt met de voetballers te onderhandelen over een ‘redelijke’ korting op de salarissen.

Gaan na de fans ook de spelers in opstand komen tegen Josep Maria Bartoméu (l)?
Volledig scherm
Gaan na de fans ook de spelers in opstand komen tegen Josep Maria Bartoméu (l)? © EPA

600 miljoen

Atlético-coach Simeone.
Volledig scherm
Atlético-coach Simeone. © Action Images via Reuters

In totaal is Barcelona dit seizoen bijna 600 miljoen euro aan al zijn ‘sportieve personeel’ kwijt: de spelers en technische staf van alle professionele teams van de verschillende sporten; zo’n 90% daarvan is voor het voetbal. Barcelona wilde de salarissen aanvankelijk tot 70% terugbrengen zolang als er niet gevoetbald wordt, maar kon daar begin deze week geen akkoord over bereiken met de spelers. Die zijn wel bereid iets in te leveren, maar hoever zij willen gaan, is niet bekend. Met de dreiging van de ERTE zet Barça-voorzitter Bartoméu hen onder druk, maar loopt hij wel het risico dat de volledige selectie in opstand komt.

Vandaag kwam Atlético Madrid ook met de aankondiging van een ERTE. ,,Een ernstige situatie als deze verplicht ons om in het belang van de club net zo moeilijke als noodzakelijke maatregelen te nemen,” schrijft directeur Miguel Ángel Gil in een lange open brief aan de socio’s. ,,Die maatregelen zullen iedereen treffen, zowel de werknemers als de spelers en trainers, maar we zullen alles doen om de impact zo klein mogelijk te laten zijn.”

Atlético, Barcelona en Espanyol zijn, vooralsnog, de enige twee van de grote clubs die een dergelijke maatregel hebben aangekondigd. Real Madrid zegt niets te zien in een korting op de salarissen van zijn personeel, omdat de club erop vertrouwt dat er vanaf mei weer gevoetbald zal worden. Wel hebben veel andere, (semi)professionele vereniging in lagere divisies een ERTE aangevraagd.

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3515 stemmen